Barriers to Healthful Eating and Supplement Use In Lower-income Adults

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2010

Abstract

Purpose: We investigated barriers to healthful eating and vitamin/mineral supplement use among groups at risk for low nutrient intakes, particularly those with low income.
Methods: Twelve focus groups (73 participants) and 11 key informant interviews were conducted in Saskatoon, Saskatchewan. Focus group participants represented a diverse population. Key informants included health professionals and personnel from community-based organizations who worked in a lowincome area. Focus group meetings and key informant interviews were audiotaped and transcribed; thematic coding was used to identify key concepts.
Results: The focus groups and interviews revealed five themes on barriers to healthful eating and to the use of vitamin/mineral supplements: knowledge, income, accessibility, health, and preferences. Key informants were aware of the barriers, and were able to see not only individual and family reasons but also societal influences.
Conclusions: The study results provide valuable information for focusing efforts on reducing barriers to healthful eating and to appropriate vitamin/mineral supplement use.

Résumé

Objectif: Nous avons effectué des recherches sur les obstacles à une saine alimentation et à l'utilisation de suppléments de vitamines et de minéraux chez les groupes à risque de souffrir d'un faible apport en nutriments, notamment les personnes à faible revenu.
Méthodes: Douze groupes de discussion (73 participants) et 11 interviews avec des répondants clés ont été menés à Saskatoon en Saskatchewan. Les participants aux groupes de discussion représentaient divers groupes de la population, et parmi les répondants clés se trouvaient des professionnels de la santé et du personnel d'organismes communautaires travaillant dans des milieux à faible revenu. Les rencontres des groupes de discussion et les interviews avec les répondants clés ont été enregistrées sur bande sonore puis transcrites. De plus, un codage thématique a été utilisé afin d'identifier les concepts clés.
Résultats: Les groupes de discussion et les interviews ont permis d'identifier cinq thèmes relatifs aux obstacles à une saine alimentation et à l'utilisation de suppléments de vitamines et de minéraux: les connaissances, le revenu, l'accessibilité, l’état de santé et les préférences. Les répondants clés étaient conscients des obstacles et étaient en mesure de percevoir non seulement les raisons individuelles et familiales de ces obstacles, mais également celles en lien avec les influences sociales.
Conclusions: Les résultats de l’étude fournissent de l'information valable permettant de déployer des efforts en vue de réduire les obstacles à une saine alimentation et à une utilisation adéquate de suppléments de vitamines et de minéraux.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 2July 2010
Pages: 70 - 76

History

Version of record online: 19 May 2010

Authors

Affiliations

Susan J. Whiting, PhD
College of Pharmacy & Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Hassanali Vatanparast, MD, PhD
College of Pharmacy & Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Jeff G. Taylor, PhD
College of Pharmacy & Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Jennifer L. Adolphe, MSc, RD
College of Pharmacy & Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media