Dietary Intake in: Clients with Chronic Wounds

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2011

Abstract

To assess relationships among food intake, anthropometrics, and wound severity, we studied 31 home care clients with pressure ulcers (PUs) or venous stasis ulcers (VSUs). Anthropometric variables (weight, height, waist circumference [WC]) were measured according to standard methodologies. Risk for PU development was assessed using the Braden Pressure Ulcer Risk Assessment score and wound severity according to the National Pressure Ulcer Advisory Panel. Three-day food records were analyzed to assess dietary adequacy. Adults with VSUs (65.8 ± 18.4 years) had a higher body mass index (48.1 vs. 25.9), WC (146.6 vs. 98.4 cm), and Braden score (20.2 vs. 17.5) than did those with PUs (67.8 ± 17.9 years) (p <0.05). Energy, protein, and zinc intake by diet alone did not meet estimated requirements in 41%, 32%, and 54.5% of clients, respectively. Intake by diet alone met the Estimated Average Requirement/ Adequate Intake for all nutrients except fibre, vitamin D, vitamin E, vitamin K, folate, calcium, magnesium, and potassium. Nutrient supplementation resolved this for all nutrients except fibre, vitamin K, and potassium. In multivariate analysis, increasing wound severity was associated with decreased intakes of vitamin A, vitamin K, magnesium, and protein (r2=0.90, p<0.001). Optimizing nutrient intake may be an important strategy to promote wound healing and decrease wound severity in home care clients with chronic wounds.

Résumé

Nous avons étudié 31 clients bénéficiant de soins à domicile dans la communauté et présentant des plaies de pression (PP) et des ulcères de stase veineuse (USV) afin d’évaluer la relation entre l'apport alimentaire, les facteurs anthropométriques et la gravité des plaies. Les variables anthropométriques (le poids, la taille et le tour de taille [TT]) ont été mesurées selon des méthodologies standards. Le risque de développement d'une PP a été évalué à l'aide du score du Braden Pressure Ulcer Risk Assessment et de la gravité de la plaie, comme définie par le National Pressure Ulcer Advisory Panel. Les registres des aliments consommés pendant trois jours ont été analysés afin d’évaluer si l'alimentation était adéquate. Les adultes ayant des USV (65,8 ± 18,4 ans) présentaient un plus haut IMC (48,1 vs 25,9), TT (146,6 vs 98,4 cm) et score de Braden (20,2 vs 17,5) que ceux ayant des PP (67,8 ± 17,9 ans) (p < 0,05). L'apport en énergie, en protéines et en zinc par l'intermédiaire de l'alimentation seulement n'a pas satisfait aux exigences estimées chez 41 %, 32 % et 54,5 % des clients, respectivement. L'apport par l'alimentation seulement permettait de satisfaire les besoins moyens estimatifs (BME)/apports suffisants (AS) pour tous les nutriments, à l'exception des fibres, des vitamines D, E et K, de l'acide folique, du calcium, du magnésium et du potassium. La supplémentation en nutriments a permis de remédier à la situation pour tous les nutriments, à l'exception des fibres, de la vitamine K et du potassium. Une analyse multivariables a révélé qu'une augmentation de la gravité des plaies était associée à de plus faibles apports en vitamines A et K, en magnésium et en protéines (r2 = 0,90, p < 0,001). L'optimisation de l'apport en nutriments pourrait constituer une stratégie importante pour promouvoir la guérison des plaies et réduire la gravité des plaies chez les clients bénéficiant de soins à domicile et souffrant de plaies chroniques.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 2July 2011
Pages: 77 - 82

History

Version of record online: 19 May 2011

Authors

Affiliations

Agnieszka Wojcik, RD
Nutrition Services, Alberta Health Services, Edmonton Zone, Edmonton, AB
Marlis Atkins, RD
Nutrition Services, Alberta Health Services, Edmonton Zone, Edmonton, AB
Diana R. Mager, PhD, RD
Nutrition Services, Alberta Health Services, Edmonton Zone, and Department of Agricultural, Food & Nutritional Science, University of Alberta, Edmonton, AB

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