Relationship Between Maternal DHA and Iron Status: And Infants’ Cognitive Performance

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2011

Abstract

Purpose: The dietary nutrients iron and long-chain polyunsaturated fatty acids are believed to play an important role in early brain development. We investigated the relationship between pregnant women's iron and docosahexaenoic acid (DHA) status and their infants’ cognitive performance at age six months.
Methods: Blood iron and DHA status were analyzed in pregnant women at 28 to 32 weeks of gestation. The women's dietary habits, sociodemographic background, and cognitive performance were assessed using questionnaires. At age six months, infants’ blood hemoglobin was analyzed, feeding practices assessed, and weight, length, and head circumference recorded. Each infant's cognitive performance was assessed using the Brunet–Lézine Scale of Psychomotor Development of Early Childhood and the Bayley Scales of Infant Development. Sixty-three mother–infant dyads completed the study.
Results: During pregnancy, 9.5% of pregnant women were anemic, 34.9% had low iron stores, and 3.2% suffered from iron deficiency anemia. The DHA represented 4.36% and 2.15% in erythrocyte and plasma total fatty acids, respectively. These levels were considered adequate. No significant relationship was observed between gestational iron or DHA status and infants’ cognitive performance.
Conclusions: In this small group of infants born to mothers with relatively good feeding practices and a privileged socioeconomic background, cognitive testing with the instruments above was not associated with maternal iron and DHA levels at age six months.

Résumé

Objectif: On croit que le fer et le DHA jouent un rôle important dans le développement précoce du cerveau. Nous avons exploré la relation entre le taux de fer et l’état nutritionnel en DHA (acide docosahexaénoïque) de la mère pendant la grossesse et le rendement cognitif du nourrisson à l’âge de six mois.
Méthodes: Les taux de fer et d'ADH dans le sang ont été analysés chez des femmes (28 à 32 semaines de grossesse). Les habitudes alimentaires, le milieu sociodémographique et le rendement cognitif des femmes ont été évalués à l'aide de questionnaires. Lorsque les enfants ont atteint l’âge de six mois, leur taux d'hémoglobine sanguine a été analysé et leurs pratiques alimentaires, évaluées. Le rendement cognitif du nourrisson a été évalué à l'aide de l’échelle de développement psychomoteur de la première enfance de Brunet–Lézine et de l’échelle de Bayley du développement de l'enfant en bas âge. Au total, 63 dyades ont pris part à l’étude.
Résultats: Pendant la grossesse, 9,5 % des femmes étaient anémiques, 34,9 % avaient de faibles réserves de fer et seulement 3,2 % souffraient d'anémie ferriprive (AF). Les taux de DHA érythrocytaire et de DHA plasmatique de la mère représentaient respectivement 4,36 % et 2,16 % des d'acides gras totaux. Aucune relation significative n'a été observée entre le taux de fer et l’état nutritionnel en DHA pendant la grossesse et le rendement cognitif des nourrissons.
Conclusions: Dans ce petit groupe de nourrissons âgés de six mois et issus d'un milieu socioéconomique privilégié, le rendement cognitif n'a pas été associé au taux de fer ou à l’état nutritionnel en DHA de la mère pendant la grossesse.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 2July 2011
Pages: e140 - e146

History

Version of record online: 19 May 2011

Authors

Affiliations

France M. Rioux, PhD, Dtp
Baccalauréat spécialisé en sciences de la nutrition, Faculté des sciences de la santé, Université d'Ottawa, Ottawa, ON
Josée Bélanger-Plourde, MSc, Dtp
Centre hospitalier universitaire Dr. Georges-L. Dumont, Membre du Réseau de santé Vitalité, Moncton, NB
Caroline P. Leblanc, PhD
École des sciences des aliments, de nutrition et d’études familiales, Faculté des sciences de la santé et des services communautaires, Université de Moncton, Moncton, NB
François Vigneau, PhD
École de psychologie, Faculté des sciences de la santé et des services communautaires, Université de Moncton, Moncton, NB

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