Relative Validity of a Food Frequency Questionnaire: For Pregnant Women

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2011

Abstract

Purpose: Pregnant women’s diets should be monitored to ensure adequacy, but few studies have assessed the validity of dietary assessment tools among pregnant women. We examined the relative validity of a self-administered, semiquantitative food frequency questionnaire (FFQ) adapted for use in the International Trial of Antioxidants in the Prevention of Preeclampsia for assessing usual diet during pregnancy.
Methods: A subsample (n=107) was recruited for the FFQ validation study, and provided three days of nonconsecutive threeday food records (3D-FRs) following completion of the FFQ.
Results: Mean ± standard deviation (median) energy intakes (kcal/kJ) from the FFQ and mean of 3D-FRs were 1963 ± 610 (1860)/8219 ± 2554 (7787) and 2320 ± 607 (2354)/9713 ± 2541 (9856), respectively. Spearman correlation coefficients between unadjusted FFQ and 3D-FRs nutrients were positive (rS ranged from 0.17 for iron to 0.49 for folate) and were generally statistically significant (0.05<p<0.01). Most energy-adjusted correlations were less robust. Cross-classification of energy and 24 nutrients from the FFQ and means of the 3D-FRs placed 35% of them into identical quartiles and 75% into identical and contiguous quartiles; only 6% were frankly misclassified. Bland– Altman plots showed acceptable agreement between the two instruments.
Conclusions: These results suggest that the FFQ is a relatively valid instrument for determining usual diet in pregnant women.

Résumé

Objectif: Les femmes enceintes devraient faire l’objet d’une évaluation continue afin de s’assurer de la qualité de leur alimentation. Or, peu d’études ont évalué la validité des outils de mesure de la consommation alimentaire chez les femmes enceintes. Cette étude a examiné la validité relative d’un questionnaire de fréquence alimentaire (QFA). Ce questionnaire, autoadministré et semi-quantitatif, a été adapté pour une utilisation dans le cadre de l’essai « An international trial of antioxidants in the prevention of preeclampsia » (INTAPP) afin de procéder à l’évaluation de l’alimentation habituelle des femmes pendant la grossesse.
Méthodes: Un sous-échantillon (n=107) des participantes a été recruté pour l’étude de validation du QFA. Elles devaient remplir des journaux alimentaires sur trois jours non consécutifs (3DFR) après avoir complété le QFA.
Résultats: Les apports énergétiques moyens ± l’écart-type (médiane) (kcal/kJ) issus du QFA et des 3DFR étaient de 1963 ± 610 (1860)/8219 ± 2554 (7787) et 2320 ± 607 (2354)/9713 ± 2541 (9856), respectivement. Les coefficients de corrélation de Spearman entre les nutriments du QFA et des 3DFR non ajustés étaient positifs (la valeur rs allait de 0,17 pour le fer à 0,49 pour l’acide folique) et étaient généralement statistiquement significatifs (0,05<p<0,01). La plupart des corrélations ajustées en fonction de l’énergie étaient moins fortes. La classification croisée de l’énergie et de 24 nutriments issus du QFA et des moyennes des 3DFR ont permis de placer 35 % des participantes dans des quartiles identiques et 75 % dans des quartiles identiques et contigus. Seulement 6 % étaient classifiées dans des quartiles opposés. Les graphiques de Bland-Altman ont montré des accords acceptables entre les deux instruments.
Conclusions: Ces résultats suggèrent que le QFA est un instrument relativement valide pour déterminer l’alimentation habituelle des femmes enceintes.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 2July 2011
Pages: 60 - 69

History

Version of record online: 19 May 2011

Authors

Affiliations

Bryna Shatenstein, PhD, PDt
Département de nutrition, Université de Montréal, and Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, Montreal, QC
Hairong Xu, MD, MSc, PhD candidate
Department of Obstetrics and Gynaecology, Hôpital Sainte-Justine, Université de Montréal, Montreal, QC
Zhong-Cheng Luo, MB, PhD
Department of Obstetrics and Gynaecology, Hôpital Sainte-Justine, Université de Montréal, Montreal, QC
William Fraser, MD, MSc
Department of Obstetrics and Gynaecology, Hôpital Sainte-Justine, Université de Montréal, Montreal, QC

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