What Are Entrepreneurial Dietitians Charging? The Consulting Dietitians Network National Fee Survey

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2004

Abstract

To respond to a need to develop a national fee guideline, the Consulting Dietitians Network conducted a membership fee survey. A questionnaire requesting fee information for various nutrition consulting services was distributed to members as an insert with the Consulting Dietitians Network quarterly newsletter and by electronic mail. The response rate was 38.4% (98 respondents) and most respondents (74.5%) had urban practices. The most frequently charged fees (mode) for individual counselling ($75/hour), industry and commercial firm consultations ($150/hour), group facilitation ($150/hour), and media consultations ($150/ article) were highest in the region of Ontario, Quebec, and the Atlantic provinces. The most frequently charged fees (mode) for home visits ($100/hour), writing for newspapers ($250/hour), and menu reviews ($60/hour) were highest in the region of Saskatchewan and Manitoba. The minimum and maximum fees were significantly different for the three regions (Ontario, Quebec, and the Atlantic provinces; Manitoba and Saskatchewan; and Alberta, British Columbia, and Yukon Territory) studied for initial client consultations, industry and commercial firm consultations, and menu reviews (p<0.05). For home visits, teaching in an institution, seminar presentations, group facilitation, media consultations, and writing media articles, the differences in the minimum and maximum fees charged were highly significant (p<0.001). Entrepreneurial dietitians may use these data as a reference to establish and negotiate consultation fees.

Résumé

Pour répondre au besoin d’élaborer une ligne directrice nationale en matière d'honoraires, le Réseau des diététistes conseils a mené une enquête sur ce sujet auprès de ses membres. Un questionnaire demandant de l'information sur les honoraires correspondant à divers services conseils en nutrition a été acheminé aux membres en le joignant au bulletin trimestriel du Réseau et par courrier électronique. Le taux de réponse a été de 38,4 % (98 répondants) et la plupart des répondants (74,5 %) pratiquaient en zone urbaine. Les honoraires les plus fréquents (valeur modale) pour une consultation individuelle (75 $ l'heure), les consultations auprès de sociétés industrielles et commerciales (150 $ l'heure), l'animation de groupes (150 $ l'heure) et les consultations destinées aux médias (150 $ l'article) étaient plus élevés en Ontario, au Québec et dans les provinces de l'Atlantique. Les honoraires demandés le plus fréquemment (valeur modale) pour les visites à domicile (100 $ l'heure), la rédaction d'articles dans les journaux (250 $ l'heure) et la révision de menus (60 $ l'heure) étaient plus élevés en Saskatchewan et au Manitoba. Les honoraires minimums et maximums étaient significativement différents dans les trois régions étudiées (Ontario, Québec et provinces de l'Atlantique; Manitoba et Saskatchewan; Alberta, Colombie-Britannique et Territoire du Yukon) pour les consultations individuelles initiales, les consultations auprès de sociétés industrielles et commerciales et les révisions de menus (p<0,05). Pour ce qui est des visites à domicile, de l'enseignement dans un établissement, des présentations de séminaires, de l'animation de groupes, des consultations destinées aux médias et de la rédaction d'articles pour les médias, les différences entre les honoraires minimums et maximums demandés étaient hautement significatives (p<0,001). Les diététistes entrepreneurs peuvent utiliser ces données comme référence pour établir et négocier leurs honoraires de consultation.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 65Number 4December 2004
Pages: 186 - 190

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Karen Davison, MSc, RDN
Consulting Dietitians Network, Viva Health Education, Abbotsford, BC
Anet Mor, BSc, RD
Anet Mor Nutrition Consulting, Toronto, ON
Helene Charlebois, BSc, RD
HCnutrition, Kingston ON

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