Food Experiences and Eating Patterns of Visually Impaired and Blind People

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
17 February 2009

Abstract

Purpose: The number of visually impaired and blind Canadians will rise dramatically as our population ages, and yet little is known about the impact of blindness on the experience of food and eating. In this qualitative study, the food experiences and eating patterns of visually impaired and blind people were examined. Influencing factors were also explored.
Methods: In 2000, nine blind or severely visually impaired subjects were recruited through blindness-related organizations in British Columbia. Participants completed individual semistructured, in-depth interviews. These were transcribed verbatim, coded, and analyzed to explicate participants’ experiences.
Results: Participants experienced blindness-related obstacles when shopping for food, preparing food, and eating in restaurants. Inaccessiblematerials and environments left participants with a diet lacking in variety and limited access to physical activity. Seven participants were overweight or obese, a finding thatmay be related to limited physical activity and higher-than-average restaurant use.
Conclusions: This is the first study in which the experience of food and eating is described from the perspective of visually impaired Canadians. Nutrition and blindness professionals must work together to reduce the food-related obstacles faced by visually impaired and blind people. Professionals must address both individual skill development and social and structural inequities.

Résumé

Objectif: Le nombre de Canadiens aveugles ou affligés d'une déficience visuelle augmentera considérablement avec le vieillissement de la population. Pourtant, on sait peu de chose sur les effets de la cécité sur l'alimentation. Dans cette étude qualitative, l'expérience alimentaire et les profils d'alimentation des personnes aveugles ou ayant une déficience visuelle ont été examinés. On a également exploré les facteurs déterminants.
Méthodes: En 2000, neuf sujets aveugles ou dont la vue était gravement affaiblie ont été recrutés auprès d'organisations pour personnes aveugles en Colombie-Britannique. Les participants ont participé à des interviews individuelles en profondeur semistructurées. Leurs réponses ont été transcrites textuellement, codées et analysées.
Résultats: Les participants se heurtaient à des obstacles liés à leur cécité lorsqu'ils achetaient leurs aliments, les préparaient et mangeaient dans des restaurants. En raison de la difficulté d'accès à certains articles et environnements, leur alimentation manquait de variété et leur niveau d'activité physique était faible. Sept participants souffraient d'embonpoint ou d'obésité, condition qui peut être associée à une activité physique restreinte et à l'usage des restaurants plus élevé que la moyenne.
Conclusions: La présente étude est la première dans laquelle l'expérience alimentaire est décrite sous l'angle de la cécité. Les professionnels de la nutrition et de la déficience visuelle doivent conjuguer leurs efforts pour réduire les obstacles liés à l'alimentation auxquels se heurtent les personnes aveugles ou ayant une déficience visuelle. Les professionnels doivent s'attaquer tant à l'acquisition de compétences individuelles qu'aux injustices sociales et structurelles.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 70Number 1March 2009
Pages: 13 - 18

History

Version of record online: 17 February 2009

Authors

Affiliations

Marie Claire Bilyk, MSc
Food, Nutrition & Health, Faculty of Land & Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC
Jessica M. Sontrop, PhD
Department of Epidemiology & Biostatistics, University of Western Ontario, London, ON
Gwen E. Chapman, RD, PhD
Food, Nutrition & Health, Faculty of Land & Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC
Susan I. Barr, RD, PhD
Food, Nutrition & Health, Faculty of Land & Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC
Linda Mamer, EdD
Provincial Outreach Program for Students with Deafblindness, Richmond, BC

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