Patient Reports of: Lifestyle Advice in Primary Care

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
17 August 2012

Abstract

Purpose: Patients’ perceptions of preventive lifestyle in primary care practice were examined.
Methods: Practice was assessed with a modified version of the Primary Care Assessment Survey (PCAS). This was mailed to random samples of patients twice, using practice mailing lists from three Ontario Family Health Networks (FHNs). Family Health Networks are physician-based group practices, with additional nurse-led telephone advisory services to provide care 24 hours a day, seven days a week. The PCAS questionnaire consisted of nine scales (ranging from 0 to 100). For preventive counselling, additional questions on diet and exercise counselling were included to determine how the physician delivered the intervention.
Results: Of the 2184 survey questionnaires mailed to patients, 22% were undeliverable. The response rate was 62% at valid addresses (49% of all mailed questionnaires). Of the nine scales, scores (± standard deviation) for preventive counselling were lowest at 33 ± 25. In particular, rates of diet (37%) and exercise (24%) counselling were low in the FHNs. For most other aspects of primary care services, patients generally rated FHNs highly. The majority of patients advised about diet and exercise were given verbal advice or pamphlets.
Conclusions: In these primary health care organizations, considerable room exists for increased preventive counselling, especially about diet and exercise.

Résumé

Objectif: La perception qu'ont les patients du counseling préventif sur le style de vie dans le cadre de soins primaires a été étudiée.
Méthodes: Cette pratique a été évaluée à l'aide d'une version modifiée du sondage sur l’évaluation des soins primaires (Primary Care Assessment Survey [PCAS]). Ce sondage a été posté deux fois à un échantillon aléatoire de patients sélectionnés parmi les listes d'adresses des clients de trois réseaux de santé-famille de l'Ontario. Les réseaux de santé-famille sont des pratiques de groupe dirigées par des médecins et offrant des services de consultation téléphonique menés par des infirmières dans le but d'offrir des soins 24 heures sur 24, 7 jours sur 7. Le questionnaire PCAS contenait neuf échelles (allant de 0 à 100). Des questions additionnelles sur le counseling relatif à l'alimentation et à l'exercice ont été ajoutées afin de déterminer comment les médecins procèdent à ce type d'intervention.
Résultats: Des 2184 questionnaires postés aux patients, 22 % n'ont pu être distribués. Parmi les adresses valides, le taux de réponse était de 62 % (soit 49 % des questionnaires postés). Parmi les neuf échelles, les scores (+ l’écart-type) pour le counseling préventif étaient les plus faibles à 33 ± 25. Les taux de counseling relatif à l'alimentation (37 %) et à l'exercice (24 %) étaient particulièrement faibles dans les réseaux de santé-famille. Par contre, pour la plupart des autres aspects des services de soins primaires, les patients ont généralement bien coté les réseaux de santé-famille. La majorité des patients ayant reçu des conseils relatifs à l'alimentation et à l'exercice ont été conseillés verbalement ou ont reçu des brochures.
Conclusions: Dans ces établissements de soins de santé primaires, il pourrait y avoir beaucoup plus de counseling préventif, particulièrement dans le domaine de l'alimentation et de l'exercice.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 73Number 3September 2012
Pages: 122 - 127

History

Version of record online: 17 August 2012

Authors

Affiliations

Paula M. Brauer, PhD, RD
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Lee Anne Sergeant, BASc, RD
Barrie and Community Family Health Team, Barrie, ON
Bridget Davidson, MHSc, RD
Consultant to Dietitians of Canada, Kitchener, ON
Rick Goy, MSc
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Linda Dietrich, MEd, RD
Dietitians of Canada, Toronto, ON

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1. Dietetic Staffing and Workforce Capacity Planning in Primary Health Care

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