University Students’ Reservations: About Dietetics as a Career Choice

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 February 2013

Abstract

Purpose: Dietetics students’ reservations about their career choice were investigated.
Methods: In several dietetics programs in various provinces, an in-class or online survey was administered to students in the early or late stages of their education (n=397). Data were coded and analyzed, using descriptive statistics. Chi-square testing for independence was used to establish significant relationships.
Results: Forty-three percent (n=149) of those responding to the research question (n=344) indicated they had reservations about a dietetics career, primarily because of internship, salary, and employment concerns. Students enrolled in a coordinated internship/degree program experienced no reservations about internship. Students experienced fewer career reservations when they had made their career decision before grade 12, were influenced by a dietitian, or were in the later stages of their education.
Conclusions: Findings have implications for dietetics recruitment, retention, research, and education. An understanding of sources of reservations about career choice will allow policymakers, researchers, and educators to address issues to ensure that potential professionals are well informed about career components and that educational programs meet students’ needs.

Résumé

Objectif: Les réserves des étudiantes et étudiants en diététique quant à leur choix de carrière ont été examinées.
Méthodes: Dans plusieurs programmes de diététique de diverses provinces, une enquête en ligne ou en classe a été menée auprès d’étudiants à un stade précoce ou avancé de leur programme de formation (n = 397). Les données ont été codées et analysées à l’aide de statistiques descriptives. Le test d’indépendance du chi carré a été utilisé pour établir des associations significatives.
Résultats: Quarante-trois pour cent (n = 149) des étudiants ayant répondu à la question de recherche (n = 344) ont indiqué qu’ils avaient des réserves à propos d’une future carrière en diététique, principalement en raison d’inquiétudes quant à l’internat, au salaire et à l’emploi. Les étudiants inscrits à un programme d’internat intégré n’ont manifesté aucune réserve par rapport à l’internat. Les étudiants éprouvaient moins de réserves par rapport à la carrière lorsqu’ils avaient fait leur choix de carrière avant la 12e année, avaient été influencés par une diététiste ou se trouvaient aux étapes finales de leur formation.
Conclusions: Les conclusions ont des répercussions sur le recrutement, la rétention, la recherche et l’éducation dans le domaine de la diététique. Une compréhension des sources de réserves quant au choix de carrière permettra aux décideurs, aux chercheurs ainsi qu’aux établissements offrant des programmes en diététique d’aborder certaines questions afin d’assurer que les professionnels potentiels soient bien informés sur les composantes de la profession et que les programmes d’enseignement répondent aux besoins des étudiants.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 74Number 1March 2013
Pages: 42 - 45

History

Version of record online: 18 February 2013

Authors

Affiliations

Daphne Lordly, MA, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS

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1. The Nature of Competition in Dietetics Education: A Narrative Review
2. Portrait des étudiants universitaires en nutrition du Québec : motivations, aspirations et satisfaction concernant leurs études

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