Nutrition and Food Skills Education: For Adults with Developmental Disabilities

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
14 February 2011

Abstract

Purpose: Individuals with developmental disabilities have poor eating habits and are at increased risk for cardiovascular disease, obesity, and osteoporosis. Needs and preferences for a nutrition education and foods skills program were explored in adults with developmental disabilities, agency managers, and support workers.
Methods: Twenty-eight adults with mild to moderate developmental disabilities participated in individual interviews; seven managers and 21 support workers took part in three focus group discussions. Concurrent data collection and analysis, data saturation, and a constant comparative method guided the research.
Results: All participants indicated a need for nutrition education and cooking programs for this population. Seven major themes emerged: poor eating habits, safety concerns, low transferable skills, social relationships, staff training needs, resource needs, and limited funding. Individuals with developmental disabilities also expressed feelings of self-efficacy in learning to cook healthy food.
Conclusions: There is a strong interest in and need for nutrition education and food skills programs for adults with developmental disabilities. The collaboration of multiple community partners in program implementation and delivery is essential. At the policy level, the needs of individuals with aging caregivers must be addressed and access to registered dietitians must be improved for this population.

Résumé

Objectif: Les personnes aux prises avec une déficience développementale ont de mauvaises habitudes alimentaires et présentent un risque accru de maladies cardiovasculaires, d'obésité et d'ostéoporose. Cette étude explore les besoins et préférences des adultes présentant une déficience développementale, des directeurs d'agences et des travailleurs de soutien en matière de programme d’éducation à la nutrition et de compétences alimentaires.
Méthodes: Vingt-huit adultes aux prises avec une déficience développementale légère à modérée ont participé à des entrevues individuelles; et sept directeurs et 21 travailleurs de soutien ont pris part à trois séances auprès de groupes de discussion. La recherche était guidée par une collecte de données et une analyse, effectuées en simultanée, par une saturation des données et par l'application en continu d'une méthode comparative.
Résultats: Tous les participants ont mentionné la nécessité de l’éducation à la nutrition et de programmes de cuisine pour cette population. Sept thèmes majeurs ont fait surface : les mauvaises habitudes alimentaires, les inquiétudes sur le plan de la sécurité, les faibles compétences transférables, les relations sociales, les besoins de formation du personnel, la nécessité de disposer de ressources et le financement limité. Les gens souffrant d'une déficience développementale ont également exprimé un sentiment d'autoefficacité lorsqu'il était question d'apprendre à cuisiner des aliments santé.
Conclusions: Il existe un fort intérêt de même que des besoins pour des programmes d’éducation à la nutrition et de compétences alimentaires chez les adultes aux prises avec une déficience développementale. La collaboration de multiples partenaires communautaires est essentielle en ce qui concerne la mise en place et la réalisation des programmes. Sur le plan des politiques, il est nécessaire de répondre aux besoins des gens pris en charge par des aidants naturels vieillissants et d'améliorer l'accès aux diététistes pour cette population.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 1March 2011
Pages: 7 - 13

History

Version of record online: 14 February 2011

Authors

Affiliations

Chwen Johnson, RD, MSc
Division of Food and Nutritional Sciences, Brescia University College at The University of Western Ontario, London, ON
Sandra Hobson, MAEd, OT (C)
School of Occupational Therapy, Faculty of Health Sciences, Elborn College at The University of Western Ontario, London, ON
Alicia C. Garcia, PhD, RD, CFE
Division of Food and Nutritional Sciences, Brescia University College at The University of Western Ontario, London, ON
June Matthews, PhD, RD, PHEc
Division of Food and Nutritional Sciences, Brescia University College at The University of Western Ontario, London, ON

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1. Development and Pilot Testing of a Healthy Eating Video-Supported Program for Adults with Developmental Disabilities

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