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Modifying the food environment

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 February 2020
Dawna Royall, MSc, RD, FDC
EDITOR
The 2020 Nutrition Month campaign, More Than Food: How you eat is important too! focuses on healthy eating habits including mindful eating, eating meals with others, and involving others in planning and preparing meals. There is a broad body of evidence supporting family-based eating interventions to improve children’s and adolescents’ food choices and diet quality [1]. Shared mealtime interventions in residential care settings may also improve older adults’ food choices and diet quality; however, evidence is inconsistent and comprises a variety of different interventions within a shared mealtime environment (e.g., feeding assistance and food improvement interventions) [2]. In this issue of the Journal, Lagacé and colleagues examine menu variety in 29 long-term care homes in 4 provinces and residents’ food intake. This observational study analyzed regular menu variety and compared with resident’s diet quality calculated from observed intake over 3 days. Results revealed differences in food variety scores across provinces; however, menu variety was not a limiting factor affecting resident diet quality or intake. Future work could monitor and evaluate modified texture menu variety and diet quality. Other articles featured in this issue examining the impact of the food environment on food intake include: Vegetable/Fruit Intakes of Young Children at Home and in Childcare Centres and Meal Context and Diet Quality of Canadian Preschoolers Centres
The Editorial Board of the Canadian Journal of Dietetic Practice and Research extends sincere appreciation to these outstanding Reviewers in 2019 who volunteered their time and expertise to conduct thorough reviews of Journal submissions. Peer review is the backbone of scholarly research and maintains the high quality of published articles in the Journal, relevant to Canadian dietitians. Thank you for being a reviewer for Canadian Journal of Dietetic Practice and Research! Interested in becoming a reviewer for the Journal? See the Guidelines for Reviewers and contact the Journal editor at: [email protected]

Modifier l’environnement alimentaire

La campagne du Mois de la nutrition 2020, qui a pour thème Au-delà des aliments : la façon dont vous mangez compte aussi!, met l’accent sur les saines habitudes alimentaires, notamment pratiquer l’alimentation consciente, manger en bonne compagnie et faire participer les autres à la planification et la préparation des repas. Or, nombre de données probantes appuient les interventions axées sur la famille pour améliorer les choix alimentaires des enfants et des adolescents et la qualité de leur alimentation [1]. Les interventions lors des repas pris en commun dans les établissements de soins peuvent également améliorer les choix alimentaires des aînés et la qualité de leur alimentation. Toutefois, les données sont incohérentes et portent sur une variété d’interventions dans un contexte de repas partagés (p. ex., des interventions d’assistance à l’alimentation et d’amélioration de l’alimentation) [2]. Dans ce numéro de la Revue, Lagacé et ses collègues examinent la variété des menus dans 29 maisons de soins de longue durée réparties dans 4 provinces et l’apport alimentaire des résidents. Cette étude observationnelle a permis d’analyser la variété des menus standards et de la comparer avec la qualité de l’alimentation des résidents calculée à partir de l’apport observé pendant 3 jours. Les résultats ont révélé des différences dans les scores de variété alimentaire entre les provinces; cependant, la variété des menus n’était pas un facteur nuisant à la qualité de l’alimentation des résidents ou à leur apport alimentaire. Dans le cadre de futurs travaux, on pourrait surveiller et évaluer la variété des menus à texture modifiée et la qualité de l’alimentation. D’autres articles présentés dans ce numéro examinent l’impact de l’environnement alimentaire sur l’apport alimentaire, notamment : la consommation de légumes et de fruits chez les jeunes enfants à la maison et dans les milieux de garde; et le contexte des repas et la qualité de l’alimentation des centres préscolaires canadiens.
Le comité de rédaction de la Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique souhaite exprimer sa sincère reconnaissance envers les remarquables réviseures et réviseurs qui, en 2019, ont fait don de leur temps et de leur expertise pour examiner minutieusement les articles soumis à la Revue. L’examen par les pairs est à la base de la recherche et nous permet de publier dans la Revue des articles pertinents et de grande qualité pour les diététistes d’ici. Merci d’avoir participé au processus de révision de la Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique! Aimeriez-vous être réviseur pour la Revue? Consultez les critères applicables aux réviseurs et communiquez avec la rédactrice en chef de la Revue à : [email protected].

References/Références

1
Dietitians of Canada. What are the effects of family-based eating on nutritional outcomes of children (two to 12 years of age) and adolescents (13 to 18 years of age)? In: Practice-based Evidence in Nutrition® [PEN]. 2019 Dec 20 [cited 2020 Jan 14]. Available from: https://www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=6750&pqcatid=146&pqid=6655 Access only by subscription. Click Sign Up on PEN login page.
2
Dietitians of Canada. What are the effects of shared mealtimes in residential care settings on nutritional outcomes in older adults (65 years of age and older)? In: Practice-based Evidence in Nutrition® [PEN]. 2019 Dec 20 [cited 2020 Jan 14]. Available from: https://www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=6750&pqcatid=146&pqid=6661 Access only by subscription. Click Sign Up on PEN login page.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 81Number 1March 2020
Pages: 1

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Version of record online: 19 February 2020

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Dawna Royall MSc, RD, FDC EDITOR

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