Should Long-term Care Residents Be Supplemented with Vitamin D?

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 February 2008

Abstract

The Health Canada recommendation of 600 IU of vitamin D daily for those over age 70 may be inadequate to prevent deficiencies. A literature search was conducted to examine whether older people living in long-term care (LTC) facilities are at high risk for vitamin D deficiency and therefore should receive a minimum daily supplement of 800 IU. The search included the major databases; the search terms “elderly” and “vitamin D” were used. Articles primarily related to calcium were excluded. The results show that North American seniors generally consume a diet low in vitamin D and have limited sun exposure. The majority, particularly those living in LTC facilities, may have a vitamin D deficiency. Also contributing to deficiencies is an age-related decline in cutaneous production of vitamin D and altered metabolic processes responsible for converting vitamin D to its active form. In summary, research conducted in both Canada and the United States provides sufficient evidence to indicate that older people living in LTC facilities are at high risk for vitamin D deficiency and should receive a minimum daily supplement of 800 IU.

Résumé

La recommandation de Santé Canada sur la prise quotidienne de 600 UI de vitamine D par les personnes de plus de 70 ans pourrait s’avérer insuffisante pour prévenir les carences. Une recherche dans les travaux publiés a été menée pour vérifier si les personnes âgées vivant dans des établissements de soins de longue durée (SLD) sont à risque élevé de carence en vitamine D et, par conséquent, devraient recevoir un supplément quotidien minimum de 800 UI. La recherche a été effectuée dans les principales bases de données avec les termes elderly (personnes âgées) et vitamin D (vitamine D). Les articles portant principalement sur le calcium ont été exclus. Les résultats révèlent que les personnes âgées en Amérique du Nord consomment généralement une alimentation faible en vitamine D et sont peu exposées au soleil. La majorité des personnes âgées, en particulier celles qui vivent dans des établissements de SLD, peuvent souffrir d’une carence en vitamine D. Deux autres facteurs liés au vieillissement contribuent aux carences : le déclin de la production cutanée de vitamine D et l’altération des processus métaboliques responsables de la conversion de la vitamine D en sa forme active. En résumé, les recherches menées tant au Canada qu’aux États-Unis fournissent suffisamment de preuves pour indiquer que les personnes âgées vivant dans des établissements de SLD sont à risque élevé de carence en vitamine D et devraient en recevoir un supplément quotidien minimum de 800 UI.

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 69Number 1March 2008
Pages: 28 - 31

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Version of record online: 18 February 2008

Authors

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Tracy Lister, RD, MHS
Athabasca University, Athabasca, AB

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