Gaining Entry-level Clinical Competence Outside of the Acute Care Setting

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 February 2008

Abstract

Traditionally, an emphasis has been placed on dietetic interns’ attainment of entry-level clinical competence in acute care facilities. The perceived risks and benefits of acquiring entry-level clinical competence within long-term and acute care clinical environments were examined. The study included a purposive sample of recent graduates and dietitians (n=14) involved in an integrated internship program. Study subjects participated in in-depth individual interviews. Data were thematically analyzed with the support of data management software QSR N6. Perceived risks and benefits were associated with receiving clinical training exclusively in either environment; risks in one area surfaced as benefits in the other. Themes that emerged included philosophy of care, approach to practice, working environment, depth and breadth of experience, relationships (both client and professional), practice outcomes, employment opportunities, and attitude. Entry-level clinical competence is achievable in both acute and long-term care environments; however, attention must be paid to identified risks. Interns who consider gaining clinical competence exclusively in one area can reduce risks and better position themselves for employment in either practice area by incorporating an affiliation in the other area into their internship program.

Résumé

Traditionnellement, on insiste sur l'importance pour les internes en diététique d'atteindre le niveau de compétence clinique de débutant dans les établissements de soins de courte durée. Les risques et avantages perçus de l'acquisition de ce niveau de compétence dans des environnements cliniques de longue et de courte durée ont été examinés. L’étude a rassemblé un échantillon intentionnel de jeunes diplômés et de diététistes (n=14) engagés dans un programme d'internat intégré. Les sujets ont participé à des entrevues individuelles en profondeur. Les données ont été analysées pour repérer les thèmes à l'aide du logiciel de traitement des données QSR N6. Les risques et avantages perçus ont été associés à la formation clinique dans un environnement à l'exclusion de l'autre; les risques relatifs à un environnement sont apparus comme des avantages dans l'autre. Parmi les thèmes relevés, mentionnons la conception des soins, l'approche envers la pratique, le milieu de travail, la profondeur et l'ampleur de l'expérience, les relations avec les clients et les professionnels, les résultats de la pratique, les possibilités d'emploi et l'attitude. La compétence clinique de niveau débutant est un objectif atteignable dans des environnements de soins de courte et de longue durée; cependant, on doit accorder une attention particulière aux risques décelés. Les internes qui envisagent d'acquérir une compétence clinique dans un seul environnement peuvent réduire les risques et mieux se positionner sur le marché de l'emploi dans les deux environnements en intégrant l'autre environnement dans leur programme d'internat.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 69Number 1March 2008
Pages: 32 - 36

History

Version of record online: 18 February 2008

Authors

Affiliations

Daphne Lordly, MA, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS
Janette Taper, PhD
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS

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1. You Can’t Touch…or Can You? Dietitians’ Perceptions of Expressive Touch in Client Encounters

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