Développement d'une grille d'analyse: des menus en services de garde à la petite enfance

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
14 Février 2011

Résumé

Une recension des écrits révèle l'absence d'outil servant à analyser la qualité des menus offerts en services de garde. Une grille d'analyse a été élaborée à cet effet, laquelle cible particulièrement l'offre alimentaire faite aux enfants d’âge préscolaire de plus de 18 mois. Cette grille a été développée à partir de la littérature scientifique récente. La version définitive de la grille d'analyse comprend 25 énoncés abordant: les types de menus, les groupes et recommandations du Guide alimentaire canadien, les sources de protéines, l'offre de boissons, les mets transformés, les produits cariogènes, la variété alimentaire, les allergènes et les propriétés organoleptiques des aliments. Les données recueillies à l'aide de cette grille serviront à l’élaboration de recommandations à formuler aux directions et aux responsables de cuisine des services de garde relativement à plusieurs composantes importantes dans la promotion de saines habitudes alimentaires à la petite enfance. Les limites de son utilisation sont associées à la nécessité de compléter les recommandations par l'analyse des recettes et ingrédients utilisés, des boissons offertes et de la taille des portions.

Abstract

A review of the literature reveals that there are currently no tools available to analyze the quality of the menus provided in daycare centres. An analysis grid has been developed for this purpose, specifically targeting the food served to preschool children aged 18 months and over. The tool was produced on the basis of findings from recent scientific research. The final version of the grid features 25 statements that cover types of menus, the food groups and recommendations of Canada's Food Guide, sources of protein, the supply of beverages, processed foods, cariogenic products, nutritional variety, allergens and sensory properties of foods. The data gathered using this grid will help establish recommendations for daycare administrators and kitchen managers with respect to various considerations that are key to promoting healthy eating habits in early childhood. The limitations to its use stem from the need to complement these recommendations by conducting an analysis of the recipes and ingredients used, the beverages served and the portion sizes offered.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 1March 2011
Pages: 24 - 30

History

Version of record online: 14 Février 2011

Authors

Affiliations

Élodie Gelin, Dt.P.
Extenso, Université de Montréal
Marie Marquis, Dt.P., Ph. D.
NUTRIUM, Université de Montréal
Stéphanie Côté, Dt.P., M. Sc.
Extenso, Université de Montréal
Julie Deschamps, Dt.P.
Extenso, Université de Montréal
Mylène Duplessis Brochu, Dt.P.
Extenso, Université de Montréal
Philippe Grand, Dt.P.
Extenso, Université de Montréal
Marie-Josée Leblanc, Dt.P., Ph. D.
Extenso, Université de Montréal

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media