Marcia Cooper
Marcia Cooper, PhD, RD, Ottawa, ON

Marcia Cooper is a Research Scientist in the Bureau of Nutritional Sciences in the Food Directorate, Health Products and Food Branch, a position she has held since April 2007. She completed her PhD in nutritional sciences from the University of Toronto and did postdoctoral research in the area of iron bioavailability at Health Canada in the Bureau of Nutritional Sciences. Marcia’s research focus is in the area of Social Science Nutrition Research. She is currently conducting research related to nutrition labelling, nutrition messages in the media, and developing and validating nutrition screening tools. Marcia is a Dietitians of Canada Fellowship recipient.

Marcia Cooper est chercheuse au Bureau des sciences de la nutrition de la Direction des aliments, Direction générale des produits de santé et des aliments, un poste qu'elle occupe depuis avril 2007. Elle a fait son doctorat en sciences de la nutrition à l'Université de Toronto et a réalisé des recherches postdoctorales dans le domaine de la biodisponibilité du fer à Santé Canada, au Bureau des sciences de la nutrition. Ses intérêts de recherche portent sur les aspects de la nutrition relatifs aux sciences humaines. De plus, elle mène actuellement des recherches sur l’étiquetage nutritionnel, sur les messages relatifs à la nutrition dans les médias et sur le développement et la validation d'outils d'évaluation de l'alimentation. Marcia est Fellow des Diététistes du Canada.


Wendy_Dahl
Wendy Dahl, PhD, RD, Gainesville, FL

Wendy Dahl is an Associate Professor and Nutrition Extension Specialist at the University of Florida, Gainesville. Her current research program focuses on examining the role of plant foods, fibre, prebiotics and probiotics, on gastrointestinal and general health and wellness, and chronic disease management. The goal of her State Extension program is improving the nutritional well-being of frail older adults and other populations at risk for malnutrition. Wendy is a Dietitians of Canada Fellowship recipient.

Wendy Dahl est professeure adjointe et spécialiste de l'éducation des adultes en nutrition à l'University of Florida, à Gainesville. Son programme de recherche porte sur l'examen du rôle des aliments d'origine végétale, des fibres, des prébiotiques et des probiotiques sur le bien-être et la santé gastro-intestinale et générale, et sur la gestion des maladies chroniques. L'objectif de son programme d'éducation des adultes parrainé par l'état est d'améliorer le bien-être nutritionnel des aînés fragiles et des autres populations à risque de malnutrition. Wendy est Fellow des Diététistes du Canada.


Karen Davidson
Karen Davison, PhD, RD, Surrey, BC

Karen Davison is currently the Health Science Department Chair at Kwantlen Polytechnic University. Her investigative interests are aimed at food and nutrition practices, interventions, and policies that will foster the generational transmission of health and social equities in diverse populations. She is currently an Associate Editor for BMC Public Health, Academic Editor for PLoS One, and is on the editorial board of the Journal of Human Nutrition and Dietetics. She has been the recipient of two Canadian Institutes for Health Research fellowships, Dietitians of Canada Peer Recognition Award, and Popular Science’s Magazine Clinical Leader Recognition Award. She is also the first Canadian registered dietitian to be a recipient of a Fulbright Canada Research Chair. Currently, she is a Fellow of the North American Primary Care Research Group and an elected member of The College of New Scholars, Artists and Scientists of the Royal Society of Canada.

Karen Davison est actuellement directrice du Département des sciences de la santé à l’Université polytechnique Kwantlen. Ses travaux de recherche portent sur les pratiques, interventions et politiques propres aux aliments et à la nutrition qui favorisent la transmission intergénérationnelle des équités sanitaires et sociales au sein de diverses populations. Elle est rédactrice en chef adjointe de BMC Public Health et rédactrice universitaire pour PLOS ONE, et elle siège au comité de rédaction du Journal of Human Nutrition and Dietetics. Elle a reçu deux bourses des Instituts de recherche en santé du Canada, le Prix de reconnaissance des pairs des Diététistes du Canada et le Prix de reconnaissance des leaders cliniques du magazine Popular Science. Elle est également la première diététiste canadienne à être titulaire d’une Fulbright Canada Research Chair [chaire de recherche du Canada Fulbright].


Shannan Grant
Shannan Grant, PhD, RD, Halifax, NS

Dr Grant is an Assistant Professor and Registered Dietitian in the Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, and Affiliate Scientist at IWK Health Centre. Based in Halifax, Nova Scotia, Dr Grant has practiced in clinical, public health, community, and industry settings in urban, rural, and remote settings. She has well over a decade experience in media communication, including radio, television, and, writing and has been a reviewer for several journals and research ethics boards and brings close to 20 years of academic experience, in Biology, Clinical Trials, Program Development, Knowledge Translation and Medical Nutrition Therapy. She is enthusiastic to learn and contribute to our journal starting January 2021.

Mme Shannan Grant, Ph. D., est professeure adjointe et diététiste au Département de nutrition humaine appliquée de l’Université Mount Saint Vincent, et scientifique affiliée au IWK Health Centre. Basée à Halifax, en Nouvelle-Écosse, Mme Grant a pratiqué dans divers milieux – clinique, santé publique, communautaire et industrie –, et ce, en milieux urbain, rural et éloigné. Elle possède plus d’une décennie d’expérience en communications avec les médias, notamment en radio, télévision et rédaction, et a été réviseure pour plusieurs revues et comités d’éthique de la recherche. Elle apporte près de 20 ans d’expérience du milieu universitaire en biologie, essais cliniques, développement de programmes, transfert des connaissances et traitement nutritionnel médical. Elle est très heureuse d’apprendre et de contribuer à notre Revue depuis janvier 2021.


Heather Keller
Heather Keller PhD, RD, Waterloo, ON

Heather Keller is a Professor in the Faculty of Applied Health Sciences, University of Waterloo and the Schlegel Research Chair in Nutrition & Aging. She has published extensively in the area of nutrition and older adults. Her current research is focused on nutrition care processes in hospital and community settings and interventions to improve the mealtime experience, meal quality and meal access, supporting food intake in older adults across the continuum of care. Her expertise is especially focused on older adults living with dementia. She is past chair of the Canadian Malnutrition Task Force and is a Dietitians of Canada Fellowship recipient.

Heather Keller est professeure à la Faculté des sciences appliquées de la santé de l'Université de Waterloo et titulaire de la Chaire de recherche Schlegel sur la nutrition et le vieillissement. Elle a à son actif de nombreuses publications dans le domaine de la nutrition et des aînés. Ses recherches portent actuellement sur les processus de soins en nutrition en milieux hospitaliers et communautaires et sur les interventions visant à améliorer l'expérience lors des repas, la qualité des repas et l'accès aux repas dans le but de favoriser l'apport alimentaire chez les aînés sur l'ensemble du continuum de soins. Son expertise est particulièrement centrée sur les aînés atteints de démence. Elle est ancienne présidente du Groupe de travail canadien sur la malnutrition et est Fellow des Diététistes du Canada.


Daphne Lordly
Daphne Lordly, DEd, PDt, Halifax, NS

Daphne Lordly is currently Chair of the Department of Applied Human Nutrition at Mount Saint Vincent University (MSVU) in Halifax. Her research interests include, dietetic education, the socialization of dietetic professionals and what counts as dietetic knowledge. She has been instrumental in the development of a bridging process for internationally educated dietitians (IEDs) including the establishment of two credit courses at MSVU specifically designed to develop cultural context and competence in IEDs and international students. Daphne is a Dietitians of Canada Fellowship recipient.

Daphne Lordly est présentement présidente du Département de nutrition humaine appliquée de l'Université Mount Saint Vincent (MSVU), à Halifax. Ses intérêts de recherche incluent l'enseignement de la diététique, la socialisation des professionnels de la diététique et la définition des connaissances en diététique. Elle a joué un rôle clé dans la mise au point d'un processus de transition pour les diététistes formés à l'étranger (DFÉ), entre autres dans l'établissement de cours de deux crédits à la MSVU spécialement conçus pour le développement du contexte culturel et des compétences chez les DFÉ et les étudiants étrangers. Elle est Fellow des Diététistes du Canada.


Julia Wong
Julia Wong, PhD, RD, Boston, MA

Julia Wong is currently an Instructor at Harvard Medical School and the New Balance Foundation Obesity Prevention Center at Boston Children’s Hospital. She is also a Research Associate at the Risk Factor Modification Centre, St. Michael’s Hospital. She completed her PhD in Nutritional Sciences at the University of Toronto and a postdoctoral fellowship at Boston Children’s Hospital. She has been the recipient of a number of training and research awards. Dr. Wong has an extensive publication record of scientific papers, topic reviews, and book chapters. She has also presented her research at numerous national and international professional meetings. Her current research focuses on the mismatch between “modern” diets and human metabolism resulting in the rise in chronic diseases (CVD, type 2 diabetes, obesity).

Julia Wong est actuellement chargée d'enseignement à la Harvard Medical School et au New Balance Foundation Obesity Prevention Center du Boston Children’s Hospital. Elle est également associée de recherche au Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre du St. Michael’s Hospital. Elle a complété un doctorat en sciences de la nutrition à l'Université de Toronto de même qu'un programme de bourse postdoctorale au Boston Children’s Hospital. Par ailleurs, elle a reçu plusieurs bourses de formation et de recherche. Mme Wong a publié bon nombre d'articles scientifiques, de revues de sujets et de chapitres de livres. Elle a également présenté ses travaux de recherche lors de nombreuses rencontres professionnelles nationales et internationales. Ses recherches portent actuellement sur la disparité entre l'alimentation « moderne » et le métabolisme humain, qui entraîne une augmentation de l'incidence des maladies chroniques (maladies cardiovasculaires, diabète de type 2 et obésité).