Abstract
Background: The 21st-century model of health research is founded on a broad base of multidisciplinary research that is expeditiously and effectively translated into evidence-based practice, education, policy, and advocacy. The key objective is to improve the health of populations.
Dietitians’ roles: Dietitians, whether they are working in clinical or public health nutrition or food science, have a vital role to play in this paradigm of health research. As dietitians’ roles have evolved beyond the traditional ones into subspecialties including epidemiology, nutrigenomics, functional foods, nutraceuticals, toxicology, natural health products, and multidisciplinary research, the need for advanced training in subspecialty fields has become essential.
Opportunities: A dietetics background is an excellent foundation upon which to develop a research career in one of these new areas of nutrition. Opportunities for personnel awards and research funding targeted at nutrition clinician-scientists and other nutrition subspecialists have grown tremendously in recent years.
Conclusion: The information in this paper is intended to inspire dietitians seeking advanced academic training in one of the new exciting avenues for a career in nutrition. These avenues will permit dietitians to contribute to knowledge discovery, translation, and outreach to improve the nutritional status and health of populations in Canada and globally.
Résumé
Historique: Le modèle de recherche en santé du XXIe siècle repose sur une large base de recherche multidisciplinaire promptement et efficacement appliquée à une pratique axée sur les faits, à l’éducation, aux politiques et à la sensibilisation. L’objectif clé est d’améliorer la santé des populations.
Rôles des diététistes: Qu’elles travaillent en nutrition clinique, en santé publique ou en sciences des aliments, les diététistes ont un rôle crucial à jouer dans ce paradigme de recherche en santé. À mesure que les diététistes ont vu leurs rôles traditionnels passer à des sous-spécialités telles que l’épidémiologie, la nutrigénomique, les aliments fonctionnels, les nutraceutiques, la toxicologie, les produits de santé naturels et la recherche multidisciplinaire, le besoin de formation supérieure dans ces sous-spécialités s’est imposé.
Possibilités: Une formation en diététique constitue une assise excellente pour entamer une carrière en recherche dans l’un de ces nouveaux domaines de la nutrition. Pour les chercheurs en nutrition clinique et en d’autres sous-spécialités liées à la nutrition, les possibilités de recevoir des bourses personnelles et du financement de recherche se sont accrues prodigieusement au cours des dernières années.
Conclusion: Cet article a pour but d’encourager les diététistes qui souhaitent acquérir une formation supérieure dans l’une de ces nouvelles avenues stimulantes. Cette ouverture permettra aux diététistes de contribuer à l’acquisition des connaissances, à leur application et à l’intervention pour améliorer l’état nutritionnel et la santé des populations au Canada et dans le monde entier.