Protein Content of Puréed Diets: Implications for Planning

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
17 May 2007

Abstract

Purpose: Texture-modified diets offered in long-term care (LTC) facilities are often prepared from the regular menu, planned using Canada's Food Guide to Healthy Eating. The appropriateness of protein levels of puréed diets in LTC facilities was determined.
Methods: Protein content was measured in 29 duplicate diets, collected from 20 urban LTC facilities in Saskatchewan (SK) and Ontario (ON). Mealtime puréed food intakes of 20 LTC residents were assessed. The target protein levels were calculated as estimated average requirements plus one or two standard deviations of intake, thus allowing for moderate (16%) or low (2.5%) risk of inadequacy, respectively.
Results: The duplicate diets provided 57.9 ± 7.9 and 85.4 ± 31.1 g/day of protein in SK and ON, respectively. Protein intake of SK LTC residents consuming puréed food averaged 54 ± 19 g/day. Only 43% of the SK puréed diets provided more than 59 g/day of protein and none provided more than 78 g/day; in contrast, 87% and 40% of ON puréed diets provided more than 59 and 78 g/day of protein, respectively.
Conclusions: In-house prepared puréed diets do not consistently provide sufficient protein levels to ensure a low risk of inadequacy for the LTC residents consuming these diets.

Résumé

Objectif: Les repas à texture modifiée servis dans les établissements de soins de longue durée (SLD) sont souvent préparés à partir du menu ordinaire planifié à l'aide du Guide alimentaire canadien pour manger sainement. Les auteurs ont voulu savoir si les niveaux de protéines dans les repas en purée des établissements de SLD étaient adéquats.
Méthodes: La teneur en protéines a été mesurée dans 29 duplicatas de repas recueillis dans 20 établissements de SLD urbains en Saskatchewan (SK) et en Ontario (ON). Les apports alimentaires des repas en purée de 20 résidents de SLD ont été déterminés. Les niveaux de protéines cibles ont été calculés comme étant les besoins estimés moyens plus un ou deux écarts-types de l'apport, ce qui permettait un risque respectivement modéré (16 %) ou faible (2,5 %) d'insuffisance nutritionnelle.
Résultats: Les duplicatas de repas ont apporté respectivement 57,9 ± 7,9 et 85,4 ± 31,1 g/jour de protéines en SK et en ON. L'apport en protéines chez les résidents de SLD de SK consommant des aliments en purée se situait en moyenne à 54 ± 19 g/jour. Seuls 43 % des repas en purée en SK fournissaient plus de 59 g/jour de protéines et aucun n'en fournissait plus de 78 g/jour. Par contre, 87 % et 40 % des repas en purée de l'ON en renfermaient respectivement plus de 59 et 78 g/jour.
Conclusions: Les repas en purée préparés à l'interne ne fournissent pas toujours des niveaux de protéines suffisants pour assurer un risque faible d'insuffisance nutritionnelle chez les résidents de SLD.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 68Number 2July 2007
Pages: 99 - 102

History

Version of record online: 17 May 2007

Authors

Affiliations

Wendy J. Dahl, PhD, RD
Saskatoon Health Region, Saskatoon, SK
Susan J. Whiting, PhD
College of Pharmacy and Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Robert T. Tyler, PhD
Department of Applied Microbiology and Food Science, College of Agriculture, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK

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1. Micronutrients on the Menu: Enhancing the Quality of Food in Long-term Care for Regular, Nontherapeutic Menus

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