Étude de l’association entre la pneumonie d’aspiration et la dénutrition chez des patients d’unités gériatriques actives

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
13 Août 2009

Résumé

Objectif: Étudier l’association entre la pneumonie d’aspiration (PA) et la dénutrition chez des patients d’unités gériatriques actives (UGA) et décrire le profil des patients ayant développé une PA.
Méthodes: Les cas de PA ont été repérés parmi les patients radiés de deux UGA entre 2001 et 2007 (n=2238). La prévalence des atteintes neurologiques, de la dysphagie et de la dénutrition a été comparée chez les patients selon qu’ils aient développé ou non une PA. Le profil des cas de PA a été déterminé à partir des dossiersmédicaux.
Résultats: L’incidence cumulée des PA est faible dans les deux unités (1,1%). La PA était fortement associée aux atteintes neurologiques (accident vasculaire cérébral etmaladie de Parkinson) et à la dysphagie (p<0,01), et tendait à être plus prévalente parmi les patients dénutris (p<0,10). Selon l’évaluation diététique, environ 80%des cas de PA étaient dénutris, résultat appuyé par une prévalence élevée d’indicateurs du risque nutritionnel.
Conclusions: Les résultats obtenus soutiennent l’hypothèse d’un rôle possible de la dénutrition dans le développement des PA chez les patients âgés hospitalisés. La prévention et la prise en charge de la dénutrition, particulièrement chez les personnes dysphagiques, pourraient contribuer à la prévention des PA dans cette population.

Abstract

Purpose: To study the association between malnutrition and aspiration pneumonia (AP) in patients from active geriatric units and describe patients who developed AP.
Methods: Cases of AP were identified from archived medical charts of two active geriatric units between 2001 and 2007 (n=2238). The prevalence of neurologic disorders, dysphagia and malnutrition was assessed in patients who developed AP and those who did not.
Results: Cumulative incidence of AP was low in both units investigated (1.1%). Aspiration pneumonia was highly associated with neurologic disorders (stroke and Parkinson’s disease) and dysphagia (p<0.01), and tended to be more prevalent in those who were malnourished (p<0.10). In AP cases, about 80% of patients were malnourished as assessed by the dietitians, a result supported by a high prevalence of nutritional risk indicators.
Conclusions: Results support the hypothesis that malnutrition could have contributed to AP in these two active geriatric units. Prevention and treatment of malnutrition, especially in dysphagic patients, could reduce risk of AP in hospitalized elderly.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 70Number 3September 2009
Pages: 152 - 154

History

Version of record online: 13 Août 2009

Authors

Affiliations

Joanie Bouchard, Dt.P
Département de nutrition, Faculté de médecine, Université de Montréal, Montréal, QC
Nancy Presse, Dt.P
Département de nutrition, Faculté de médecine, Université de Montréal, et Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, Montréal, QC
Guylaine Ferland, PhD
Département de nutrition, Faculté de médecine, Université de Montréal, et Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, Montréal, QC

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media