Environmentally Friendly Health Care Food Services: A Survey of Beliefs, Behaviours, and Attitudes

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 August 2011

Abstract

Purpose: There is increasing global interest in sustainability and the environment. A hospital/health care food service facility consumes large amounts of resources; therefore, efficiencies in operation can address sustainability. Beliefs, attitudes, and behaviours about environmentally friendly practices in hospital/ health care food services were explored in this study.
Methods: Questionnaires addressed environmentally friendly initiatives in building and equipment, waste management, food, and non-food procurement issues. The 68 participants included hospital food service managers, clinical dietitians, dietary aides, food technicians, and senior management. Data analysis included correlation analysis and descriptive statistics.
Results: Average scores for beliefs were high in building and equipment (90%), waste management (94%), and non-food procurement (87%), and lower in food-related initiatives (61%) such as buying locally, buying organic foods, buying sustainable fish products, and reducing animal proteins. Average positive scores for behaviours were positively correlated with beliefs (waste management, p=0.001; food, p=0.000; non-food procurement, p=0.002). Average positive scores for attitude in terms of implementing the initiatives in health care were 74% for building and equipment, 81% for waste management, 70% for non-food procurement, and 36% for food.
Conclusions: The difference in food-related beliefs, behaviours, and attitudes suggests the need for education on environmental impacts of food choices. Research is recommended to determine facilitators and barriers to the implementation of green strategies in health care. As food experts, dietitians can lead changes in education, practice, and policy development.

Résumé

Objectif: L’intérêt pour la durabilité et l’environnement augmente à l’échelle mondiale. Les services alimentaires des hôpitaux et centres de soins de santé consomment une grande quantité de ressources; ainsi, pour aborder la question de la durabilité, il faut aborder celle de l’efficacité des opérations. Les croyances, attitudes et comportements relatifs aux pratiques écologiques dans les services alimentaires des hôpitaux et des centres de soins de santé ont été explorés dans cette étude.
Méthodes: Les questionnaires portaient sur des initiatives écologiques en lien avec le bâtiment et l’équipement, la gestion des déchets, les aliments, et l’approvisionnement en produits non alimentaires. Les 68 participants comprenaient des gestionnaires de services alimentaires d’hôpitaux, des diététistes cliniques, des aides en diététique, des techniciens en alimentation et des cadres supérieurs. L’analyse des données comprenait une analyse de corrélation de même que des statistiques descriptives.
Résultats: Les scores moyens en matière de croyances étaient élevés pour le bâtiment et l’équipement (90 %), la gestion des déchets (94 %) et l’approvisionnement en produits non alimentaires (87 %), et plus faibles pour les initiatives de nature alimentaire (61 %) telles que l’achat local, l’achat d’aliments biologiques, l’achat de produits de poissons issus de pratiques durables et la réduction de la quantité de protéines animales. Les scores moyens positifs en matière de comportements étaient corrélés positivement avec les croyances (gestion des déchets, p = 0,001; aliments, p = 0,000; approvisionnement en produits non alimentaires, p = 0,002). De plus, les scores moyens positifs relatifs à l’attitude en ce qui concerne l’implantation d’initiatives dans un contexte de soins de santé étaient de 74 % pour le bâtiment et l’équipement, de 81 % pour la gestion des déchets, de 70 % pour l’approvisionnement en produits non alimentaires et de 36 % pour les aliments.
Conclusions: La différence sur le plan des croyances, comportements et attitudes relatifs aux aliments suggère le besoin d’éducation sur les impacts environnementaux des choix alimentaires. De plus, il est recommandé que des recherches soient effectuées afin de déterminer quels sont les facteurs qui facilitent l’implantation de stratégies vertes dans un contexte de soins de santé ou qui y nuisent. À titre d’experts des aliments, les diététistes peuvent entraîner des changements en matière d’éducation, de pratique et de développement de politiques.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 3September 2011
Pages: 117 - 122

History

Version of record online: 19 August 2011

Authors

Affiliations

Elisa D. Wilson, MSc, RD, CFE
Ministry of Health and Long-Term Care, Hamilton, ON
Alicia C. Garcia, PhD, RD, CFE
Division of Food and Nutritional Sciences, Brescia University College, University of Western Ontario, London, ON

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1. Evaluating Patient Experience with Food in a Hospital-Wide Survey
2. Adopting Sustainable Menu Practices in Healthcare Institutions: Perceived Barriers and Facilitators

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