Protein and Bone Health: Literature Review and Counselling Implications

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
March 2003

Abstract

For decades, public health promotion campaigns on bone health have emphasized the importance of adequate calcium and vitamin D intakes, as well as weight-bearing physical activity. However, no obvious consensus has emerged on the role of dietary protein. To identify what agreement does exist in the literature, in this article we review the theoretical basis for protein’s role in bone health, assess some recent cross-sectional and prospective studies, and generate recommendations for practice. There is general agreement in the literature that higher protein intake increases urinary calcium loss; the body compensates for this loss by increasing calcium absorption in the gut, providing that calcium intake is sufficient. A possible explanation for calcium loss, the “acid-ash” hypothesis, is discussed, and suggestions are made about food choices that may counter the calciuric effect of protein. A survey of cross-sectional and prospective studies shows equivocal results, with confounding variables complicating the analysis. Both deficient and excessive protein intakes have been shown to affect bone health negatively, although lower and upper thresholds have not been determined. Practical advice on achieving bone health is given, with an emphasis on the use of Canada’s Food Guide to Healthy Eating in setting dietary goals.

Résumé

Pendant des décennies, les campagnes de promotion de la santé des os ont fait valoir l’importance d’un apport suffisant en calcium et en vitamine D couplé à de l’activité physique avec mise en charge. Le rôle des protéines alimentaires n’a toutefois fait l’objet d’aucun consensus. Pour déceler les aspects sur lesquels un accord existe dans la documentation, les auteurs passent en revue les bases théoriques du rôle des protéines dans la santé des os, évaluent quelques études transversales et prospectives récentes et formulent des recommandations pour la pratique. Ils constatent un accord général sur le fait qu’un apport élevé en protéines augmente la perte urinaire de calcium; l’organisme compense cette perte en accroissant l’absorption calcique dans l’intestin, si l’apport en calcium est suffisant. Une explication possible de la perte de calcium, l’hypothèse des « résidus acides », est présentée et des suggestions sont énoncées quant aux choix d’aliments qui pourraient neutraliser l’effet calciurique des protéines. Une analyse d’études transversales et prospectives donne des résultats équivoques, en raison de facteurs confusionnels. On a démontré que des apports en protéines insuffisants ou excessifs ont tous deux des effets néfastes sur la santé des os, bien que les seuils inférieurs ou supérieurs n’aient pas été déterminés. Les auteurs fournissent des conseils pratiques pour atteindre la santé des os, en insistant sur l’usage du Guide alimentaire canadien pour manger sainement dans l’établissement des buts diététiques.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 64Number 1March 2003
Pages: 5 - 11

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Gilles R. Cloutier, MEng, BSc
Food, Nutrition and Health, University of British Columbia, Vancouver, BC
Susan I. Barr, PhD, RDN, FDC
Food, Nutrition and Health, University of British Columbia, Vancouver, BC

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