Seasonal Vitamin D Intake In Quebec Preschoolers

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2004

Abstract

As a number of seasonal factors affect cutaneous synthesis of vitamin D, especially in young children, our objective was to verify if winter and summer vitamin D intakes in Quebec preschoolers reach the adequate intake of 5 µg/day. A three-month retrospective food frequency questionnaire and a 24-hour food recall were used with parents of 98 children (mean age 56 months) in summer and of 72 of these children (mean age 65 months) in winter. To ensure completeness of data, vitamin D content of foods not covered in the Canadian Nutrient File was taken from other sources. According to the food frequency questionnaire, total vitamin D intakes were 9.7 ± 4.3 g/day in summer and 11.6 ± 4.8 g/day in winter. Only 10% of children in summer and 7% in winter had an intake below 5 µg/day. The 24-hour food recall vitamin D intake estimate was lower (summer 7.0 ± 3.8 µg/day, winter 7.2 ± 4.2 µg/day). This difference could be partly due to a discrepancy in the estimation of multivitamin supplement intake. However, according to both estimates, vitamin D intakes appeared generally adequate in this sample of Quebec preschoolers.

Résumé

Étant donné qu'un certain nombre de facteurs saisonniers influencent la synthèse cutanée de la vitamine D, en particulier chez les jeunes enfants, notre objectif était de vérifier si la consommation de cette vitamine en hiver et en été chez les enfants québécois d’âge pré-scolaire atteint l'apport suffisant de 5 µg/jour. Un questionnaire de fréquence alimentaire rétrospective de trois mois et un rappel alimentaire de 24 heures ont été utilisés auprès des parents de 98 enfants (dont l’âge moyen était de 56 mois) en été et de 72 de ces enfants (dont l’âge moyen était de 65 mois) en hiver. Pour assurer l'exactitude des données, la teneur en vitamine D des aliments non inclus dans le Fichier canadien sur les éléments nutritifs a été tirée d'autres sources. Selon le questionnaire de fréquence alimentaire, les apports totaux en vitamine D se chiffraient à 9,7 ± 4,3 µg/jour en été et à 11,6 ± 4,8 µg/jour en hiver. Au total, 10 % seulement des enfants en été et 7 % en hiver avaient des apports inférieurs à 5 µg/jour. Les estimations de l'apport en vitamine D selon le rappel de 24 heures étaient plus faibles (7,0 ± 3,8 µg/jour en été et 7,2 ± 4,2 µg/jour en hiver). Cette différence peut s'expliquer en partie par une divergence dans l'estimation de l'apport en suppléments de multivitamines. Cependant, selon les deux estimations, les apports en vitamine D semblent en général adéquats dans cet échantillon d'enfants québécois d’âge pré-scolaire.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 65Number 4December 2004
Pages: 174 - 179

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Doris Gagné, RD, MSc
Département des sciences des aliments et de nutrition, Université Laval, Québec, QC
Marc Rhainds, MD, MSc, FRCPC
Unité de recherche en santé publique, Centre hospitalier universitaire de Québec, Québec, QC
Isabelle Galibois, RD, PhD
Département des sciences des aliments et de nutrition, Université Laval, Québec, QC

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