Learning Opportunity and Preparedness for Practice: Perceptions from Dietetics Programs in Canada

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2005

Abstract

Purpose: This study determined dietetics trainees’ and program coordinators’ perceptions about trainees’ preparedness to practice, based on Dietitians of Canada’s 145 competency statements. Depth and breadth of learning opportunity were also determined with definitions of these two concepts based on Elliott’s view of professional education and practice.
Methods: Research questions were: 1. How prepared were trainees for practice? 2. What were the depth and breadth of learning opportunity in assessment, planning, implementation and evaluation? 3. How many learning opportunities were there in professional practice and communication? 4. Did responses vary between integrated programs and internships or between trainees and program coordinators?
Results: Of 313 trainees, 168 (54%) responded and 23 (72%) of 32 coordinators responded. Preparedness was rated as “well prepared” or better for 25 (56%) of the 45 main competencies. For every competency, preparedness ratings were higher in integrated programs than in internships. Learning opportunities were rated as sufficient in depth and breadth or number for 88 (61%) of the 145 competency statements. Low ratings for preparedness were accompanied by low ratings for depth and/or breadth or number of learning opportunities.
Conclusions: The notion of depth and breadth is useful as a framework to assess learning opportunities for developing entry-level competence.

Résumé

Objectif: Cette étude portait sur les perceptions des internes en diététique et des coordonnateurs de programmes sur le degré de préparation des internes à la pratique selon les 145 énoncés de compétence des Diététistes du Canada. La profondeur et l’ampleur des possibilités d’apprentissage ont également été déterminées d’après les définitions de ces deux concepts basées sur l’approche d’Elliott sur la formation et la pratique professionnelles.
Méthodes: Les questions de recherche étaient : 1. Dans quelle mesure les internes étaient-ils prêts à entrer en pratique? 2. Quelles étaient la profondeur et l’ampleur des possibilités d’apprentissage en matière de collecte des données, de planification, d’implantation et d’évaluation? 3. Combien y avait-il de possibilités d’apprentissage en pratique professionnelle et communication? 4. Les réponses variaient-elles entre les programmes intégrés et les internats et entre les internes et les coordonnateurs de programmes?
Résultats: Des 313 internes, 168 (54 %) ont répondu et des 32 coordonnateurs, 23 (72 %) l’ont fait. Le degré de préparation a été évalué comme suit : obtenir la note « bien préparé » ou plus pour 25 (56 %) des 45 compétences principales. Pour toutes les compétences, les notes obtenues étaient supérieures dans les programmes intégrés comparativement aux internats. Les possibilités d’apprentissage ont été évaluées comme étant suffisantes en profondeur, en ampleur ou en nombre pour 88 (61 %) des 145 énoncés de compétences. Des notes faibles pour le degré de préparation s’accompagnaient de notes faibles pour la profondeur ou l’ampleur ou le nombre des possibilités d’apprentissage.
Conclusions: Les notions de profondeur et d’ampleur sont utiles comme cadres de référence dans l’évaluation des possibilités d’apprentissage en vue d’acquérir la compétence nécessaire pour entrer en pratique.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 66Number 4December 2005
Pages: 221 - 228

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Maureen Rose, PhD, RD
School of Dietetics and Human Nutrition, McGill University, Montreal, QC
Lynn Mcalpine, EdD
Department of Educational and Counselling Psychology, McGill University, Montreal, QC
Irene Strychar, EdD, RD
Department of Nutrition, Université de Montréal, Montreal, QC

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1. An Exploration of Dietetic Students’ Experiences in a Noncourse-based Service-Learning Opportunity in a Canadian Academic Setting
2. Evaluation of a Media Training Workshop for Nutrition Students and Trainees in Nova Scotia
3. Apprentissage par simulation : activité novatrice de formation interprofessionnelle sur la gestion de la dysphagie
4. Participating in Faculty-Supervised Extracurricular Experiential Learning Activities Contributes to Dietetic Competency Development
5. Portrait des étudiants universitaires en nutrition du Québec : motivations, aspirations et satisfaction concernant leurs études

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