Innu Food Consumption Patterns: Traditional Food and Body Mass Index

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 August 2010

Abstract

Purpose: Food consumption patterns of an Innu community were described and the benefits of traditional food (TF) were investigated in relation to body mass index (BMI).
Methods: A cross-sectional study was conducted using food frequency and 24-hour recall questionnaires to evaluate consumption patterns (n=118) and to assess energy and nutrient intakes from TF and store-bought food (SBF) (n=161). Body mass index was calculated with a sub-sample of 45 participants.
Results: Mean yearly TF meal consumption was significantly related to age (p=0.05). Participants reporting high TF and low SBF consumption presented with a normal body weight (BMI=24.1) at the lower quartile and a slightly overweight status (BMI=25.8) at the median. Mean values for protein and carbohydrate intake were higher than the Dietary Reference Intakes, whereas dietary fibre intake was below these guidelines for both genders. Store-bought food provided higher levels of energy and nutrients, except for protein.
Conclusions: Although Innu consume high amounts of TF and SBF, a lack of some essential nutrients was observed. Because TF intake was related to a tendency toward a lower BMI, a combined, targeted diet could be proposed. Health services could reinforce the importance of TF consumption and promote traditional dietary practices that offer advantages at many levels.

Résumé

Objectif: Les modèles de consommation d'aliments d'une communauté innue ont été décrits, et les avantages des aliments traditionnels (AT) ont été examinés en fonction de l'indice de masse corporelle (IMC).
Méthodes: Une étude transversale a été menée à l'aide de questionnaires portant sur la fréquence de consommation et sur les aliments consommés dans les 24 heures précédentes afin d’évaluer les modèles de consommation (n = 118) et l'apport en nutriments et en énergie provenant d'AT et d'aliments du commerce (ADC) (n = 161). L'indice de masse corporelle a été calculé dans un sous-échantillon de 45 participants.
Résultats: La consommation annuelle moyenne de repas constitués d'AT était significativement liée à l’âge (p = 0,05). Les participants qui rapportaient une consommation élevée d'AT et une faible consommation d'ADC présentaient un poids corporel normal (IMC = 24,1) dans le quartile le moins élevé et un léger excès de poids (IMC = 25,8) au point médian. Les valeurs moyennes pour l'apport en protéines et en glucides étaient plus élevées que les apports nutritionnels de référence, tandis que l'apport en fibres alimentaires était inférieur aux apports suffisants chez les deux sexes. Les aliments du commerce fournissaient plus d’énergie et de nutriments, mais moins de protéines.
Conclusions: Bien que les Innus consomment une grande quantité d'AT et d'ADC, on a observé une carence en quelques nutriments essentiels. Puisque la consommation d'AT était liée à une tendance à présenter un plus faible IMC, une diète combinée et ciblée pourrait être proposée. Les services de santé pourraient renforcer l'importance de consommer des AT et promouvoir des pratiques nutritionnelles traditionnelles qui offrent des avantages sur plusieurs plans.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 3September 2010
Pages: e41 - e49

History

Version of record online: 18 August 2010

Authors

Affiliations

Laura Atikessé, PhD
Département des sciences biologiques
Sylvie Boucher de Grosbois, PhD
Institut des sciences de l'environnement, Université du Québec à Montréal, Montréal, QC
Mélissa St-Jean, MSc
Institut des sciences de l'environnement, Université du Québec à Montréal, Montréal, QC
Basile (Mashen) Penashue
Innu Nation, Sheshatshiu, NL
Manipia Benuen, BSc
Sheshatshiu Innu Band Council, Sheshatshiu, NL

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