Determining Knowledge and Behaviour Change: After Nutrition Screening Among Older Adults

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 August 2010

Abstract

Two education interventions involving personalized messages after nutrition screening in older adults were compared to determine changes in nutrition knowledge and risk behaviour. Of 150 older adults randomly selected from a local seniors’ centre, 61 completed baseline screening and a demographic and nutrition knowledge questionnaire and were randomized to one of two groups. Group A received personalized letters plus an educational booklet, and Group B received personalized letters only. All materials were sent through the mail. Forty-four participants completed post-test questionnaires to determine change in knowledge and risk behaviour. Both groups had reduced nutrition risk scores and increased knowledge scores at post-test. After the intervention, a significant difference was observed in knowledge change by treatment group. Group A participants experienced greater gains in knowledge, with a mean gain of 5.43 points, than did those in Group B, who had a mean gain of 1.36 points (p=0.018). Screening and education with print materials have the potential to change risk behaviour and nutrition knowledge in older adults. A specially designed booklet on older adults’ nutrition risk factors plus a personalized letter provide an effective education strategy for older adults after screening.

Résumé

Deux interventions en matière d’éducation utilisant des messages personnalisés remis après un dépistage du risque nutritionnel chez les adultes plus âgés ont été comparées afin de déterminer le changement sur le plan des connaissances en nutrition et des comportements à risque. Des 150 adultes plus âgés choisis aléatoirement dans un centre de jour pour personnes âgées, 61 se sont prêtés au dépistage du début d’étude en remplissant un questionnaire qui comprenait des questions démographiques et relatives à leurs connaissances en nutrition. Ces 61 personnes ont ensuite été réparties aléatoirement en deux groupes. Chaque participant du groupe A a reçu une lettre personnalisée et une brochure didactique, et ceux du groupe B ont reçu seulement une lettre personnalisée. Tout le matériel a été envoyé par la poste. Quarante-quatre participants ont rempli le questionnaire postétude visant à déterminer le changement sur le plan de leurs connaissances et des comportements à risque. Les deux groupes présentaient des scores de risque nutritionnel réduits et des scores de connaissances plus élevés après l’étude. Après l'intervention, une différence significative a été observée entre les deux groupes de traitement sur le plan des connaissances. Les participants du groupe A ont acquis plus de connaissances, avec un gain moyen de 5,43 points, que ceux du groupe B, qui ont obtenu un gain moyen de 1,36 point (p = 0,018). Le dépistage et l’éducation à l'aide de documents imprimés ont le potentiel de changer les comportements à risque et d'accroître les connaissances en nutrition des adultes plus âgés. Une brochure traitant spécifiquement des facteurs de risque nutritionnel des adultes plus âgés jumelée à une lettre personnalisée constitue une stratégie d’éducation efficace pour les adultes plus âgés après un dépistage.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 3September 2010
Pages: 128 - 133

History

Version of record online: 18 August 2010

Authors

Affiliations

Katherine M. Southgate, BASc
University of Guelph, Guelph, ON
Heather H. Keller, PhD, RD, FDC
Department of Family Relations and Applied Nutrition, Macdonald Institute, University of Guelph, Guelph, ON
Holly D. Reimer, RD, MSc
University of Guelph, Guelph, ON

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

Cited by

1. Construct Validation of Three Nutrition Questions Using Health and Diet Ratings in Older Canadian Males Living in the Community
2. NutriSTEP® is Reliable for Internet and Onscreen Use

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media