Body Fat, Sweetness Sensitivity, and Preference: Determining the Relationship

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
13 February 2012

Abstract

Purpose: The study was conducted to evaluate whether body fat is a better measure than body mass index (BMI) for determining the relationship between body size and sweetness perception and preference.
Methods: Seventy-two women were recruited and separated into two groups. First, BMI was determined and used to classify each woman as either normal weight (18.5 to 24.9 kg/m2) or overweight (>25.0 kg/m2). Body fat was determined from skinfold sites and used to categorize women into normal (<26.0%) or overweight body fat (≥26%) groups. Detection thresholds were determined using sucrose solutions. Four custard samples that varied in sweetness were evaluated to determine the women's liking for sweetness, and the perceived sweetness of the sample.
Results: Women in the overweight BMI and body fat groups had higher sucrose threshold values than did women in the normal groups. When presented with custards of varying sucrose levels, the overweight BMI and body fat groups had a significantly increased liking for sweetness as sucrose concentration increased.
Conclusions: Body fat measures were as effective as BMI measures in determining sweetness preference. Future research should be conducted to determine whether body fat and measures, such as waist circumference, can be predictive tools for sweetness preference.

Résumé

Objectif: Cette étude a été menée afin d’évaluer si la mesure du gras corporel est plus adéquate que celle de l'indice de masse corporelle (IMC) pour déterminer l'association entre la taille du corps, et la perception du goût sucré et la préférence pour ce goût.
Méthodes: Soixante-douze femmes ont été recrutées et réparties en deux groupes. Premièrement, l'IMC a été établi et utilisé pour classer chaque femme dans la catégorie poids normal (18,5 à 24,9 kg/m2) ou excès de poids (> 25,0 kg/m2). La mesure du gras corporel a été effectuée par la méthode des plis cutanés, puis utilisée pour classer les femmes dans le groupe gras corporel normal (< 26,0 %) ou excès de poids (≥ 26 %). Des seuils de détection ont été déterminés à l'aide de solutions de saccharose. Quatre échantillons de crème pâtissière ayant diverses teneurs en saccharose ont été évalués afin de déterminer la préférence des femmes pour le goût sucré ainsi que leur perception de la teneur en saccharose de l’échantillon.
Résultats: Les femmes dans les groupes excès de poids sur le plan de l'IMC et du gras corporel présentaient des seuils plus élevés pour le saccharose que les femmes des groupes « normaux ». Lorsqu'on leur présentait des crèmes pâtissières avec diverses teneurs en saccharose, les femmes des groupes excès de poids sur le plan de l'IMC et du gras corporel préféraient significativement plus la crème pâtissière au fur et à mesure que sa concentration en saccharose augmentait.
Conclusions: La mesure du gras corporel était tout aussi efficace que celle de l'IMC pour déterminer la préférence pour le goût sucré. D'autres recherches devraient être menées dans le but de déterminer si le gras corporel et des mesures telles le tour de taille peuvent être des outils prédictifs de la préférence pour le goût sucré.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 73Number 1March 2012
Pages: 45 - 48

History

Version of record online: 13 February 2012

Authors

Affiliations

Laurel Ettinger, MSc candidate
Department of Food Science, University of Guelph, Guelph, ON
Lisa Duizer, PhD
Department of Food Science, University of Guelph, Guelph, ON
Tristaca Caldwell, MSc, RD
School of Nutrition and Dietetics, Acadia University, Wolfville, NS

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