Use of Mobile Device Applications In Canadian Dietetic Practice

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
21 May 2014

Abstract

Purpose

A cross-sectional web-based survey of dietitians was used to explore topics related to mobile devices and their applications (apps) in Canadian dietetic practice.

Methods

A survey was drafted, posted on SurveyMonkey, and pretested with dietitians and dietetic interns. Dietitians of Canada (DC), a supporter of this work, promoted the survey to members through its monthly electronic newsletters from January 2012 to April 2012.

Results

Of 139 dietitians who answered some survey questions, 118 finished the survey; this represents a response rate of approximately 3%. Overall, 57.3% of respondents reported app use in practice, and 54.2% had a client ask about or use a nutrition/food app. About 40.5% of respondents had recommended nutrition/food apps to clients. Respondents were enthusiastic about apps, but many described challenges with use. From the survey data, three themes emerged that can affect dietitians’ use of apps and whether they recommend apps to clients: mobile device and app factors (access to information/ tools, content quality, usability, accessibility/compatibility, and cost), personal factors (knowledge, interest, suitability, and willingness/ability to pay), and workplace factors.

Conclusions

Apps are now infiltrating dietetic practice. Several factors can affect dietitians’ use of apps and whether they recommend them to clients. These findings will help guide future development and use of apps in practice.

Résumé

Objectif

Une enquête transversale menée sur le Web auprès de diététistes a été utilisée afin d’explorer des sujets associés aux appareils mobiles et à leurs applications dans la pratique de la diététique au Canada.

Méthodes

L’ébauche d’un sondage a été rédigée, affichée sur SurveyMonkey puis prétestée auprès de diététistes et d’internes en diététique. Les diététistes du Canada (DC), qui a soutenu ces travaux, a fait la promotion du sondage auprès de ses membres dans ses bulletins électroniques de janvier/février et de mars/avril 2012.

Résultats

Parmi les 139 diététistes ayant répondu à certaines questions du sondage, 118 l’ont terminé; ce qui représente un taux de réponse d’environ 3 %. Globalement, 57,3 % des répondants ont rapporté utiliser des applications dans leur pratique, et 54,2 % avaient des clients qui utilisaient des applications sur la nutrition et l’alimentation ou qui leur posaient des questions à ce sujet. Environ 40,5 % des répondants avaient recommandé des applications sur la nutrition et l’alimentation à des clients. Les répondants étaient enthousiastes à propos des applications, mais bon nombre d’entre eux ont indiqué que leur utilisation présentait certains problèmes. À partir des données du sondage, trois thèmes pouvant affecter l’utilisation des applications par les diététistes et leur propension à recommander des applications à leurs clients ont émergé : les facteurs propres à l’appareil mobile et à l’application (accès à l’information/aux outils, qualité du contenu, convivialité, accessibilité/ compatibilité, et coût), les facteurs personnels (connaissances, intérêt, pertinence et volonté/capacité de payer) et les facteurs propres au milieu de travail.

Conclusions

Les applications sont en train de s’infiltrer dans la pratique de la diététique. Mieux comprendre les facteurs qui peuvent affecter l’utilisation des applications par les diététistes et leur propension à les recommander à leurs clients contribuera à orienter les futurs développements et l’utilisation des applications dans la pratique.

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Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 1March 2014
Pages: 41 - 47

History

Version of record online: 21 May 2014

Authors

Affiliations

Jessica R.L. Lieffers
School of Public Health and Health Systems, University of Waterloo, Waterloo, ON
MSc, RD
Vivienne A. Vance
School of Public Health and Health Systems, University of Waterloo, Waterloo, ON
PhD, RN
Rhona M. Hanning
School of Public Health and Health Systems, University of Waterloo, Waterloo, ON
PhD, RD, FDC

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1. COVID-19 Pandemic Effects on Job Search and Employment of Graduates (2015–2020) of Canadian Dietetic Programmes
2. Evaluation of the Diet Tracking Smartphone Application Keenoa™: A Qualitative Analysis

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