Dietary Intakes in the Nutritional Management Of Gestational Diabetes Mellitus

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2014

Abstract

Purpose: Changes were examined in energy intakes and percentage of energy from macronutrients in response to nutritional intervention in women with gestational diabetes mellitus (GDM).
Methods: The study included 17 women with GDM and 27 women with normal glucose tolerance (controls). Women with GDM were followed by a multidisciplinary team; they received dietary counselling by a registered dietitian, and were prescribed diets with 40% to 45% energy from carbohydrate (CHO), 20% to 25% from protein, and 30% to 35% from fat. Dietary intakes were assessed with food frequency questionnaires before the intervention (26.9 ± 3.8 weeks) and after the intervention (32.6 ± 0.6 weeks).
Results: After the intervention, women with GDM reduced their total energy intake to reach lower values than did controls (P value for time-group interaction ≤0.05). A concomitant reduction in total CHO and glucose intakes in women with GDM led to significantly lower values compared with intakes in controls (P values for time-group interaction ≤0.001 for all). The post-intervention rate of weight gain in women with GDM was within the Institute of Medicine (IOM)-recommended values, while the post-intervention rate of weight gain in controls was above IOM-recommended values (0.30 ± 0.27 versus 0.61 ± 0.50 kg/week, P≤0.05).
Conclusions: These results suggest that this multidisciplinary medical and nutritional intervention was effective in the achievement of prescribed macronutrient distribution and controlling gestational weight gain in Canadian women with GDM.

Résumé

Objectif: Nous avons examiné les changements relatifs à l’apport énergétique et au pourcentage d’énergie provenant de macronutriments en réponse à une intervention nutritionnelle chez des femmes atteintes de diabète gestationnel (DG).
Méthodes: L’étude regroupait 17 femmes aux prises avec le DG et 27 femmes présentant une tolérance au glucose normale (groupe témoin). Les femmes atteintes de DG ont été suivies par une équipe multidisciplinaire; elles ont reçu d’une diététiste des conseils sur la nutrition et devaient suivre une diète dont 40 à 45% de l’énergie provenait de glucides, 20 à 25%, de protéines et 30 à 35%, de lipides. Les apports alimentaires ont été évalués au moyen d’un questionnaire de fréquence alimentaire rempli avant l’intervention (26,9 ± 3,8 semaines), puis après l’intervention (32,6 ± 0,6 semaine).
Résultats: Après l’intervention, les femmes atteintes de DG avaient réduit leur apport énergétique total et avaient atteint des valeurs plus faibles que celles du groupe témoin (valeur P pour l’interaction temps-groupe ≤ 0,05). Une réduction concomitante des apports totaux en glucides et en glucose chez les femmes atteintes de DG a mené à un apport énergétique significativement moins élevé dans ce groupe que dans le groupe témoin (valeurs P pour l’interaction temps-groupe ≤ 0,001, pour tout). Le taux post-intervention de gain de poids chez les femmes atteintes de DG se situait dans la plage de valeurs recommandées par l’Institute of Medicine (IOM), alors que le même taux chez les participantes du groupe témoin était supérieur aux valeurs recommandées par l’IOM (0,30 ± 0,27 vs 0,61 ± 0,50 kg/semaine, p ≤ 0,05).
Conclusions: Ces résultats suggèrent que cette intervention multidisciplinaire nutritionnelle et médicale a été efficace pour atteindre la distribution de macronutriments souhaitée et contrôler le gain de poids pendant la grossesse chez des femmes canadiennes atteintes de DG.

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Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 2July 2014
Pages: 64 - 71

History

Version of record online: 19 May 2014

Authors

Affiliations

Anne-Sophie Morisset, PhD, RD
Department of Food Science and Nutrition, Université Laval, and Endocrinology and Nephrology, CHU de Québec Research Centre, Quebec, QC
Julie Anne Côté, MSc, RD
Department of Food Science and Nutrition, Université Laval, and Endocrinology and Nephrology, CHU de Québec Research Centre, Quebec, QC
Andréanne Michaud, MSc, RD
Department of Food Science and Nutrition, Université Laval, and Endocrinology and Nephrology, CHU de Québec Research Centre, Quebec, QC
Julie Robitaille, PhD, RD
Department of Food Science and Nutrition and Institute of Nutrition and Functional Foods, Université Laval, Quebec, QC
Marie-Christine Dubé, PhD
Endocrinology and Nephrology, CHU de Québec Research Centre, Quebec, QC
Johanne Veillette, RD
Clinique externe de périnatalité GARE, CHU de Québec, Quebec, QC
S. John Weisnagel, MD, PhD
Endocrinology and Nephrology, CHU de Québec Research Centre, Quebec, QC
André Tchernof, PhD
Department of Food Science and Nutrition, Université Laval, and Endocrinology and Nephrology, CHU de Québec Research Centre, and Institute of Nutrition and Functional Foods, Université Laval, Quebec, QC

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