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Recognizing the value and positive impact of Registered Dietitians

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
7 June 2022
This summer marks 21 years since I became a Registered Dietitian (RD). Much has changed in our field over the past two decades, and while my career path may not have been linear, I feel incredibly grateful for the many wonderful opportunities and experiences I’ve been afforded because of the “RD” after my name! This issue includes the results of a survey gauging the interest and preferences of Canadian dietitians in a review of the recent history of the profession, with general social trends, such as the influence of technology, and issues in health care, such as changing models of working, emerging as topics of interest. Even after 21 years I do not feel like I have “come of age” and am constantly learning, unlearning, and striving to refine and improve my practice. Documenting and exploring past dietetic practice, as proposed by Brauer et al., may reveal unique insights to inform our current and future ways of knowing and doing.
When I graduated in July 2001, it was not long before I became aware that my contribution as a health care provider in the hospital setting was undervalued. Sadly, recent studies have confirmed that this continues to be the case, with individuals who would benefit from dietetic services not being referred by doctors [1], and the public failing to distinguish between a nutritionist and an RD as sources of reliable nutrition advice [2]. Engaging in advocacy efforts is therefore essential to the widespread recognition of dietitians as highly trained evidence-based practitioners that work across a diverse spectrum of roles. In a “Perspectives in Practice” paper published as open access in this issue, Keathley et al. propose that RDs (and other evidence-based health care providers) should be exclusively authorized to provide Medical Nutrition Therapy as a strategy to reduce nutrition misinformation and its related harms. Also in this issue, Lambert and Stanford present the results of a systematic review of the types of patient-reported measures used by dietitians in the outpatient setting. Inclusion of a combination of these tools in routine outpatient care will help dietitians capture the impact of the care they provide.
The Canadian Journal of Dietetic Practice and Research strives to play an important role in publishing research that highlights the impact of RDs and will continue to enhance our dissemination efforts to achieve greater visibility and recognition.

Reconnaître la valeur et l’impact positif des diététistes

Cet été marque pour moi 21 ans de carrière en tant que diététiste. Notre domaine a beaucoup changé au cours des deux dernières décennies et, bien que mon parcours professionnel n’ait pas été linéaire, je suis extrêmement reconnaissante des nombreuses occasions et expériences formidables qui m’ont été offertes grâce aux initiales « R.D. » figurant près mon nom! Ce numéro inclut les résultats d’un sondage ayant évalué l’intérêt et les préférences des diététistes du Canada dans le cadre d’une revue de l’histoire récente de la profession. Les sujets d’intérêt qui en sont ressortis sont les tendances sociales en général, par exemple l’influence de la technologie, et les enjeux liés aux soins de santé, comme l’évolution des modèles de travail. Même après 21 ans, je n’ai pas l’impression d’avoir « fait le tour »; je cherche constamment à apprendre, à désapprendre, à me perfectionner et à améliorer ma pratique. Le fait de documenter et d’explorer l’histoire de la pratique de la diététique, comme le proposent Brauer et al., pourrait révéler des perspectives uniques qui permettront d’orienter nos moyens actuels et futurs d’acquérir des connaissances et de faire les choses.
Lorsque j’ai obtenu mon diplôme en juillet 2001, je me suis vite aperçue que ma contribution en tant que professionnelle de la santé en milieu hospitalier était sous-évaluée. Malheureusement, des études récentes confirment que cette situation perdure : des personnes qui pourraient tirer profit de services de diététique ne sont pas aiguillées par les médecins [1], et le public ne fait pas la différence entre les nutritionnistes et les diététistes comme sources de conseils fiables en matière de nutrition [2]. Il est donc essentiel de participer à des efforts de plaidoyer afin que les diététistes soient largement reconnus comme des praticiens hautement qualifiés dont la pratique repose sur des données probantes et qui assument un large éventail de rôles. Dans un article de type perspectives pour la pratique publié en libre accès dans ce numéro, Keathley et al. proposent que les diététistes (et autres professionnels de la santé dont la pratique est fondée sur des données probantes) soient les seuls autorisés à fournir des traitements nutritionnels médicaux, car cette stratégie permettrait de réduire la désinformation au sujet de la nutrition et les effets néfastes qui en découlent. Aussi dans ce numéro, Lambert et Stanford présentent les résultats d’une revue systématique sur les types de mesures déclarées par les patients utilisées par les diététistes en consultation externe. Intégrer une combinaison de ces outils dans les soins courants en consultation externe aidera les diététistes à saisir l’impact de leurs soins.
La Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique vise à jouer un rôle important en publiant de la recherche qui met en lumière l’impact des diététistes et continuera d’intensifier ses efforts de diffusion afin d’obtenir une plus grande visibilité et davantage de reconnaissance.

References/Références

1
Mulquiney KJ, Tapley A, van Driel ML, Morgan S, Davey AR, Henderson KM, et al. Referrals to dietitians/nutritionists: A cross-sectional analysis of Australian GP registrars’ clinical practice Nutr Diet, 2018; 75: 98–105
2
Veloce D, Fisher M, O’Connor C, Hartman B, and Horne JR. The Ontario public does not understand the difference between registered dietitians and unregulated “nutritionists”: Results from a cross-sectional mixed methods study. Health Policy. 2020; 16(2):111–127

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 83Number 2June 2022
Pages: 51

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Version of record online: 7 June 2022

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