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The future of dietetics starts with education (research)!

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
1 September 2022
The publication of this Fall issue coincides with “Back to School” season in Canada. A new cohort of over 500 dietetic students at 16 institutions across the country will be embarking on their journey to become Registered Dietitians [1,2]. At times this road will be exhilarating but at others challenging. Regardless, this experience of university-level education, practical training, and professional competency development will shape their future career path.
Research in dietetic education aims to inform our understanding of and approaches to teaching and learning [3]. These evaluations of educational ecosystems provide evidence to guide decision-making to improve the quality of dietetic education and ensure readiness for practice. While dietetic education research includes a broad range of topics and methodological approaches, it frequently explores the impact of various aspects of dietetic education on the individual student. This issue includes two such studies.
First, Rosa and Giroux report the results of a mixed-methods study observing a positive impact of a series of four simulations on the self-confidence and perceived development of professional competencies of dietetic students enrolled in a nutrition assessment course. Second, Van et al. share the results of a survey exploring the perceptions of dietetic students on the transition from in-person to online dietetic training caused by the COVID-19 pandemic. Despite the identified challenges, approximately half of the respondents favoured continuing online training post-pandemic.
Exploring dietitians’ perceptions sheds light on how we learn and know and the many social, cultural and emotional factors that influence this process. Consequently, the importance of this type of research extends beyond initial dietetic education. Also in this issue, Hickens et al. report the findings of a qualitative study on the knowledge, beliefs, and values of Canadian dietitians relating to gender and sexual orientation diversity within the profession. They identify critical issues experienced by 2SLGBTQ+ groups and call for structural reforms to ensure access to equitable and inclusive care for all.
As one of only a few dietetic journals, the Canadian Journal of Dietetic Practice and Research is committed to continuing to publish research like the aforementioned studies as a means of identifying future needs for dietetic education and professional development, and to support a thriving profession.

L’avenir de la diététique commence par la formation (et la recherche sur la formation)!

La publication de ce numéro automnal coïncide avec la rentrée des classes au Canada. À cet égard, une nouvelle cohorte de plus de 500 étudiantes et étudiants en diététique entamera dans 16 établissements de partout au pays son parcours vers la profession de diététiste [1,2]. Cette route sera parfois exaltante et parfois ardue. Quoi qu’il en soit, cette expérience regroupant des études universitaires, de la formation pratique et du développement des compétences professionnelles façonnera leur futur cheminement de carrière.
La recherche sur la formation en diététique vise à orienter notre compréhension et nos approches relativement à l’enseignement et à l’apprentissage [3]. Ces évaluations des écosystèmes éducatifs fournissent des données probantes permettant de prendre des décisions éclairées en vue d’améliorer la qualité de la formation en diététique et d’assurer une bonne préparation à la pratique. Bien que la recherche sur la formation en diététique couvre un large éventail de sujets et d’approches méthodologiques, elle explore fréquemment l’impact de divers aspects de la formation en diététique sur les étudiants individuels. Ce numéro comprend deux études de ce type.
Tout d’abord, Rosa et Giroux rapportent les résultats d’une étude à méthodes mixtes se penchant sur l’effet positif d’une série de quatre simulations à propos de la confiance en soi et des perceptions sur le développement des compétences professionnelles chez des étudiantes et étudiants en diététique inscrits à un cours d’évaluation nutritionnelle. Deuxièmement, Van et coll. divulguent les résultats d’un sondage explorant les perceptions d’étudiants en diététique sur la transition de la formation en personne à la formation en ligne entraînée par la pandémie de COVID-19. Malgré les défis soulevés, environ la moitié des personnes interrogées étaient favorables à la poursuite de la formation en ligne après la pandémie.
Le fait d’explorer les perceptions des diététistes met en lumière la façon dont nous apprenons, de même que les nombreux facteurs sociaux, culturels et émotionnels qui influent sur ce processus. Par conséquent, l’importance de ce type de recherche va au-delà de la formation initiale en diététique. Également dans ce numéro, Hickens et coll. présentent les résultats d’une étude qualitative sur les connaissances, croyances et valeurs des diététistes au Canada concernant la diversité des genres et d’orientations sexuelles au sein de la profession. Les auteurs ciblent des enjeux critiques touchant les groupes 2SLGBTQ+ et appellent à des réformes structurelles pour assurer l’accès à des soins équitables et inclusifs pour tous.
L’un des rares périodiques en diététique, la Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique s’engage à continuer de publier des recherches comme les études susmentionnées afin de cerner les besoins futurs en matière de formation en diététique et de développement professionnel et ainsi de maintenir une profession unifiée et florissante.

References/Références

1
Caswell S. 2020 National Dietetic New Graduate Survey Report. Dietitians of Canada; February 2021s [cited 2022 Aug 07] Available from: https://www.dietitians.ca/DietitiansOfCanada/media/Documents/Resources/2020-National-Dietetic-New-Grad-Survey-Report.pdf?ext=.pdf
2
Partnership for Dietetic Education and Practice. Accredited Programs in Canada 2022 [cited 2022 Aug 07] Available from: https://www.pdep.ca/accreditation/accredited-program-list.aspx
3
Atluru A, Wadhwani A, Maurer K, Kochar A, London D, Kane E, et al. Research in Medical Education: A Primer for Medical Students. Association of American Medical Colleges; 2015 [cited 2022 Aug 07] Available from: https://www.aamc.org/media/24771/download

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 83Number 3September 2022
Pages: 103

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Version of record online: 1 September 2022

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1. Identifying and Mapping Canadian Dietetic Students’ Interaction(s) with Simulation-Based Education: A Scoping Review

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