Process Evaluation of Bringing Nutrition Screening to Seniors in Canada (BNSS)

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
17 May 2007

Abstract

Although nutrition risk is prevalent in Canadian older adults, the process of screening must be considered before nationwide programs can be recommended. A process evaluation of the Bringing Nutrition Screening to Seniors in Canada demonstration project was completed. Through the use of the 15-item Seniors in the Community: Risk Evaluation for Eating and Nutrition (SCREEN©) questionnaire, risk was identified in convenience samples of 1,196 community-living older adults recruited from five Canadian communities. All at-risk participants were offered referrals to community resources. Telephone follow-up of at-risk participants occurred after screening. Telephone interviews with screening administrators and older adults revealed screening benefits and challenges. Nutrition risk occurred in 38.9% of the sample. Most participants found screening helpful. Among the at-risk group (n=465), 39% accepted referrals for additional services. Older adults provided several reasons for refusing referrals, including denial of risk. Dietitian services were an identified gap, as were prevention-level resources. Nutrition risk is prevalent and older adults can benefit from screening. Training, ongoing support, and prioritization (policy, time, and money) are needed for sustainable screening programs. Before implementation of a nationwide screening program, sufficient and appropriate community resources are required, as is a national strategy for screening older adults.

Résumé

Bien que le risque nutritionnel soit courant chez les adultes canadiens âgés, le processus de dépistage doit être réévalué avant de recommander des programmes nationaux. On a évalué le projet pilote « Mise en oeuvre du dépistage nutritionnel chez les personnes âgées ». À l'aide du questionnaire en 15 items « Seniors in the Community: Risk Evaluation for Eating and Nutrition » (SCREEN©), on a évalué le risque chez un échantillon de commodité de 1196 adultes âgés vivant dans cinq collectivités canadiennes. On a mis tous les participants à risque en rapport avec des ressources communautaires. Des suivis téléphoniques des participants à risque ont eu lieu après le dépistage. Les entretiens téléphoniques des gestionnaires du dépistage avec les adultes âgés ont révélé les bienfaits et les problèmes du dépistage. Le risque nutritionnel était présent chez 38,9 % de l’échantillon. La plupart des participants ont trouvé le dépistage utile. Parmi le groupe à risque (n=465), 39 % ont accepté d’être dirigés à des services supplémentaires. Ceux qui ont refusé ont donné plusieurs raisons, notamment en niant qu'ils étaient à risque. Les auteurs ont observé l'insuffisance des services diététiques et des ressources en matière de prévention. Le risque nutritionnel est répandu et les adultes âgés peuvent bénéficier du dépistage. La formation, un soutien constant et l’établissement de priorités (politiques, temps et argent) sont nécessaires pour que les programmes nationaux de dépistage soient viables. Avant de mettre en vigueur un programme national de dépistage, il est nécessaire de disposer de ressources communautaires suffisantes et appropriées et d'une stratégie nationale de dépistage auprès des adultes âgés.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 68Number 2July 2007
Pages: 86 - 91

History

Version of record online: 17 May 2007

Authors

Affiliations

Heather H. Keller, PhD, RD
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Helen Haresign, MSc, RD
Dietitians of Canada, Toronto, ON
Beverly Brockest, MEd, RD
Dietitians of Canada, Toronto, ON

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