Food Tasting as Nutrition Education For Older Adults

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 May 2010

Abstract

Purpose: The likelihood of experiencing poor nutrition status increases as people age. Sampling new foods may promote a continued interest in food and enjoyment of eating. This pilot study was designed to describe and provide a preliminary evaluation of food-tasting activities integrated into nutrition displays directed at community-living older adults.
Methods: Three consecutivemonthly nutrition displays incorporating a food-tasting activity were presented at a Guelph, Ontario, recreation centre for seniors. Seniors had an opportunity to taste two recipes at each of three displays; 226 food samples and 155 copies of recipes were taken. Feedback forms were used to determine participants’ interest inmaking the recipes, and whether tasting influenced their interest in preparing the food.
Results: Among 54 participants who completed feedback forms about the program, 75.9%indicated that they intended to prepare one or both of the recipes tasted at the display; 70.4%indicated that they would not ormay not havemade the recipe without tasting it beforehand.
Conclusions:Dietitians working with community-living older adults could use food tastings to help translate key educational messages into practice, and to encourage eating enjoyment as people age.

Résumé

Objectif: La probabilité qu'une personne ait un mauvais état nutritionnel augmente avec l’âge. Or, le fait d'essayer de nouveaux aliments peut susciter un intérêt continu pour les aliments et augmenter le plaisir lié à l'alimentation. Une étude pilote a été conçue afin de décrire et d’évaluer de façon préliminaire des activités de dégustation intégrées à des expositions portant sur la nutrition et destinées à des personnes âgées d'une communauté.
Méthodes: Trois expositionsmensuelles consécutives portant sur la nutrition et comportant une activité de dégustation ont eu lieu dans un centre de loisirs pour personnes âgées de Guelph, en Ontario. Lors de chacune de ces trois expositions, les personnes âgées avaient l'occasion de goûter à deux recettes. En tout, 226 échantillons d'aliments ont été dégustés, et 155 exemplaires de recettes ont été ramassés. Des formulaires de rétroaction ont été utilisés afin d’établir l'intérêt des participants à cuisiner les recettes auxquelles ils avaient goûté et de déterminer si le fait de goûter aux recettes avait une influence sur leur intérêt à les préparer.
Résultats: Parmi les 54 participants ayant rempli le formulaire de rétroaction, 75,9%ont indiqué qu'ils avaient l'intention de préparer une recette ou les deux recettes dégustées; et 70,4% ont indiqué qu'ils n'auraient pas, ou peut-être pas, préparé la recette s'ils n'y avaient préalablement pas goûté.
Conclusions: Les diététistes qui travaillent auprès des personnes âgées d'une communauté pourraient utiliser des activités de dégustation pour favoriser la mise en pratique de messages éducatifs clés et encourager le plaisir de manger chez les personnes vieillissantes.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 2July 2010
Pages: 99 - 102

History

Version of record online: 19 May 2010

Authors

Affiliations

Barbara Manilla, BASc, MAN
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Heather H. Keller, PhD, RD
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Margaret R. Hedley, MSc
Evergreen Action Nutrition, Guelph, ON

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media