Food, Cooking Skills, and Health: A Literature Review

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
18 August 2010

Abstract

Over the past century, a major shift in North American food practices has been taking place. However, the literature on this topic is lacking in several areas. Some available research on food and cooking practices in the current context is presented, with a focus on how these are affecting health and how they might be contributing to health inequalities within the population. First, cooking and cooking skills are examined, along with the ambiguities related to terms associated with cooking in the research literature. Food choice, cooking, and health are described, particularly in relation to economic factors that may lead to health inequalities within the population. The importance of developing an understanding of factors within the wider food system as part of food choice and cooking skills is presented, and gaps in the research literature are examined and areas for future research are presented. Cooking practices are not well studied but are important to an understanding of human nutritional health as it relates to cultural, environmental, and economic factors.

Résumé

Depuis le dernier siècle, on observe un changement majeur dans les pratiques liées à l'alimentation en Amérique du Nord. Cependant, la littérature sur le sujet présente des lacunes sur plusieurs plans. Quelques recherches disponibles portant sur les pratiques liées aux aliments et à leur préparation dans le contexte actuel sont présentées. L'accent est mis sur la manière avec laquelle dont elles influent sur la santé et pourraient contribuer aux inégalités sur le plan de la santé dans la population. Dans un premier temps, la préparation des aliments et les compétences en cuisine sont examinées, de pair avec les ambiguïtés relatives aux termes associés à la cuisine dans la littérature de recherche. La santé, le choix des aliments et la préparation des aliments sont décrits, particulièrement en faisant référence aux facteurs économiques qui pourraient mener à des inégalités sur le plan de la santé dans la population. L'importance de développer une compréhension des facteurs propres au plus vaste système alimentaire dans le contexte du choix des aliments et des compétences en cuisine est expliquée. De plus, la littérature de recherche est étudiée afin de déterminer les lacunes, et des sujets de recherche potentiels sont présentés. Les pratiques relatives à la préparation des aliments ne sont pas très étudiées. Toutefois, elles sont importantes pour comprendre la santé nutritionnelle des humains qui est associée aux facteurs économiques, culturels et environnementaux.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 3September 2010
Pages: 141 - 145

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Version of record online: 18 August 2010

Authors

Affiliations

Rachel Engler-Stringer, PhD
Department of Community Health and Epidemiology, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK

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1. Influence of Cooking Workshops on Cooking Skills and Knowledge among Children Attending Summer Day Camps
2. Nurturing Future Generations: Household Food Practices of Canadian Children and Family Meal Participation

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