Toward Evidence-based, Client-centred Nutrition Education Guidelines: Dietitian and Consumer Survey Results

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 August 2011

Abstract

Purpose: Dietitian and consumer perspectives on nutrition education needs and preferences were explored, as these relate to health status.
Methods: Phases 1 and 2 of a three-phase, mixed-methods study are reported. Phase 1 was a national online survey of dietitians, which was designed to inform the development of a consumer survey (Phase 2). Consumers responded to an online survey about their demographics, medical conditions, and nutrition education needs (what they wanted to learn) and preferences (how they wanted to learn). Phase 3 involved teleconferenced discussion groups with dietitians across Canada to develop guidelines for nutrition education.
Results: Dietitian respondents (n=441) perceived that consumer health status was important in predicting needs and preferences for nutrition education; emotional support was considered most important for consumers with life-altering medical conditions. Consumers (n=680) expressed interest in an array of nutrition education approaches; cooking tips, recipes, and supplement advice were the most popular. Respondents with and without medical conditions had similar nutrition education needs and preferences.
Conclusions: Because of the complexity of nutrition education and consumers’ preference for a spectrum of approaches and delivery methods, evidence-based nutrition education guidelines are important to inform dietetics training for the provision of client-centred nutrition education.

Résumé

Objectif: Les perspectives des diététistes et des consommateurs quant aux besoins et préférences en matière d’éducation à la nutrition ont été explorées puisqu'elles sont en lien avec l’état de santé.
Méthodes: Les phases 1 et 2 d'une étude à méthodes mixtes de trois phases sont détaillées. La Phase 1 consistait en une enquête en ligne menée à l’échelle nationale auprès de diététistes. L'objectif était de contribuer à la mise au point d'une enquête destinée aux consommateurs (Phase 2). Les consommateurs ont répondu à une enquête en ligne portant sur des données démographiques, leur état de santé, et leurs besoins (ce qu'ils aimeraient apprendre) et préférences (comment ils voudraient l'apprendre) en matière d’éducation à la nutrition. La Phase 3 comprenait des discussions de groupe par téléconférence avec des diététistes de partout au Canada d’élaborer des lignes directrices en matière d’éducation à la nutrition.
Résultats: Les diététistes ayant participé (n = 441) croyaient que l’état de santé des consommateurs était important pour prédire les besoins et les préférences en matière d’éducation à la nutrition; le soutien émotionnel était considéré comme le facteur le plus important pour les consommateurs aux prises avec des conditions médicales qui ont un impact sur leur vie. Les consommateurs (n = 680) ont exprimé un intérêt pour une gamme d'approches d’éducation à la nutrition; les trucs pour cuisiner, les recettes et les conseils relatifs aux suppléments étaient les plus populaires. Les répondants avec et sans conditions médicales avaient des besoins et préférences similaires en matière d’éducation à la nutrition.
Conclusions: En raison de la complexité de l’éducation à la nutrition et de la préférence des consommateurs pour un éventail d'approches et de méthodes, il est important que les lignes directrices relatives à l’éducation à la nutrition soient fondées sur des données probantes afin que la formation offerte en diététique soit axée sur l'offre d’éducation à la nutrition centrée sur le client.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 3September 2011
Pages: 111 - 116

History

Version of record online: 19 August 2011

Authors

Affiliations

Deborah MacLellan, PhD, RD, FDC
Department of Family and Nutritional Sciences, University of Prince Edward Island, Charlottetown, PE
Catherine Morley, PhD, PDt, FDC
School of Nutrition and Dietetics, Acadia University, Wolfville, NS
Karol Traviss, MSc, RD
Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, BC
Theresa Cividin, MA, RD
Vancouver Acute Services, Vancouver Coastal Health, Vancouver, BC

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1. An Evidence-based Approach to Developing the Collaborative, Client-Centred Nutrition Education (3CNE) Framework and Practice Points

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