Nutrition Information-seeking Behaviour of Low-income Pregnant Maghrebian Women

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
21 May 2014

Abstract

Purpose

Nutrition information-seeking behaviour was explored among low-income pregnant Maghrebian women living in Montreal. Environmental factors likely to influence nutrition information-seeking behaviour during pregnancy are discussed.

Methods

Data were collected in face-to-face interviews with 14 primigravid pregnant women recruited via the Montreal Diet Dispensary, a nonprofit agency with the mission of promoting health among low-income pregnant women. Data collection was part of a larger project on pregnant women’s nutrition decision-making.

Results

Environmental factors likely to influence informationseeking behaviour were identified. They were grouped within two major themes: culture and interactions with individuals from the social environment. The culture theme was divided into three minor themes: eating habits, food beliefs, and religious beliefs. The interactions with individuals from the social environment theme was divided into two minor themes: interactions with health care providers and interactions with family members.

Conclusions

Understanding the influence of these environmental factors should help registered dietitians tailor communication strategies to pregnant immigrant women’s specific information needs.

Résumé

Objectif

Le comportement de recherche d’information sur l’alimentation a été exploré auprès de femmes enceintes maghrébines économiquement défavorisées vivant à Montréal. Les résultats concernant les facteurs environnementaux susceptibles d’influencer le comportement de recherche d’information sur l’alimentation durant la grossesse sont présentés.

Méthodes

Les données ont été recueillies lors d’entretiens de face à face menés auprès de 14 primigestes recrutées par l’entremise du Dispensaire diététique de Montréal (DDM), un organisme sans but lucratif dont la mission est de promouvoir la santé auprès de femmes enceintes économiquement défavorisées. La collecte des données faisait partie d’un plus vaste projet sur la prise de décisions relatives à l’alimentation chez les femmes enceintes.

Résultats

Des facteurs environnementaux susceptibles d’influencer le comportement de recherche d’information ont été identifiés. Ils ont été regroupés sous deux thématiques : culture et interactions avec les membres de l’environnement social. Le thème de la culture intègre trois sous-thèmes : habitudes alimentaires, croyances alimentaires et croyances religieuses. Le thème des interactions avec les membres de l’environnement social intègre deux sous-thèmes : interactions avec les professionnels de la santé et interactions avec les membres de la famille.

Conclusions

La compréhension de l’influence de ces facteurs environnementaux sur la recherche d’information devrait aider les diététistes à développer des stratégies de communication mieux adaptées aux besoins d’information des femmes enceintes immigrantes.

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Information & Authors

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 1March 2014
Pages: 22 - 28

History

Version of record online: 21 May 2014

Authors

Affiliations

Anik Legault
RD, PhD candidate
Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Université de Montréal, Montreal, QC
Marie Marquis
PhD
Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Université de Montréal, Montreal, QC

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