Free access

Grounded achievements / Des réalisations bien ancrées

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
15 August 2014
Melanie Morris, MEd, RD
CHAIR OF THE BOARD

Grounded achievements

At the June national conference in Ottawa, we celebrated the achieve-ments of our members and the Association as a whole. When refl ecting on our accomplishments as an organization, it is helpful to begin by reminding ourselves of our vision, mission, and values. What is Dietitians of Canada all about? It is in the context of these principles that we celebrate our accomplishments as we are halfway into achieving our Vision 2020.
Our vision is to advance health through food and nutrition. Our mission, to be the voice of the profession, means that Dietitians of Canada seeks to support and advance ethical, evidence-based, best Dietetic practice and the profession's unique body of knowledge of food and nutrition. It strives to prepare members for diverse and rewarding roles as leaders in promoting health and wellness as life-long learners and as mentors. Dietitians of Canada's explicit values state that it will strive for excellence by modelling strategic leadership; being credible, innovative, and respectful; conducting our business with integrity; and being accountable. Are Dietitians of Canada members aware that these concepts are the foundation of Board activities that they are all captured in Dietitians of Canada Board policy and that they drive Board activities, and discussion and decision-making?
Each of these stated values is rich with diverse professional expression. It is values such as these that guide professional practice and distinguish dietetic professionals from others, setting them apart as trusted partners in food and nutritional health care for all Canadians. I encourage members to revisit these concepts from time to time and to be proud of the ethical legacy that defi nes our profession. Stronger together.

Des réalisations bien ancrées

Au congrès national tenu en juin, à Ottawa, nous avons célébré les réalisations de nos membres ainsi que celles de l'ensemble de l'association. En réfl échissant à nos réalisations en tant qu'organisation, il est utile de se rappeler notre vision, notre mission et nos valeurs. Quelle est l'essence des Diététistes du Canada? Nous en sommes déjà à mi-chemin dans la poursuite de notre Vision 2020, et c'est avec ces principes en tête que nous célébrons nos réalisations.
Notre vision consiste à promouvoir la santé par l'alimentation et la nutrition. Notre mission, être la voix de la profession, signifi e que Les diététistes du Canada visent à soutenir la pratique exemplaire de la diététique – une pratique éthique et fondée sur des données probantes – tout en faisant progresser l'ensemble unique de connaissances de la profession sur les aliments et la nutrition. Cette mission vise à préparer les membres aux rôles diversifi és et valorisants qu'ils ont à jouer à titre de mentors, de professionnels en apprentissage continu et de leaders en promotion de la santé et du bien-être. Les valeurs des Diététistes du Canada énoncent clairement que l'organisation vise l'excellence par le leadership stratégique exemplaire; par la crédibilité, l'innovation et le respect; par l'intégrité dans l'administration des affaires; et par la responsabilité. Les membres des Diététistes du Canada sont-ils conscients que ces concepts sont la pierre angulaire des activités du conseil d'administration? Savent-ils que la politique du conseil d'administration englobe toutes ces valeurs et que celles-ci orientent les activités, discussions et décisions du conseil?
Chacune des valeurs énumérées est riche d'une diversité d'expérience professionnelle. Ce sont ces valeurs qui guident la pratique professionnelle et qui distinguent les professionnels de la diététique en tant que partenaires de confi ance pour l'ensemble de la population canadienne en matière d'aliments et de santé nutritionnelle. J'encourage donc tous les membres à se remémorer ces concepts de temps à autre et à être fi ers de l'héritage éthique qui défi nit notre profession. L'union fait la force.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 03September 2014
Pages: 109

History

Version of record online: 15 August 2014

Authors

Affiliations

Melanie Morris, MEd, RD, Chair of the Board

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media