Open access

Talking about food

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
11 August 2017
Dawna Royall, MSc, RD, FDC
EDITOR
The Ryley–Jeffs Memorial lecture given by Patricia Chuey at Dietitians of Canada’s 2017 conference and profiled in this issue (It’s Rarely Just About the Food), provides an inspiring story of the 8 roles or branches of her career tree over nearly 3 decades including being a nutrition counsellor, media spokesperson, retail dietitian, product developer, and Mom. Patricia puts a strong emphasis on the importance of compassionate love in our work and creating a loving work culture in order to become creative and effective leaders in our field. Her passion for food is apparent, as well as the importance of creating peace of mind for people about food in their lives (she is a strong advocate for the 80:20 approach)! I was struck by how Patricia’s lecture was in sync with the first positioning line of the dietitian brand initiative launched at the conference: We are passionate about the power of food and its connection to health (www.dietitians.ca/brand). As an honoured Ryley–Jeffs award recipient, Patricia’s visionary leadership and entrepreneurial spirit exemplifies the vision of Violet Ryley and Kathleen Jeffs. Congratulations Patricia!
The annual conference also provided a wonderful venue for presentations of research and experience-sharing abstracts. Check the current issue of the Journal for the CFDR Dietetic Research Event Abstracts from this year’s conference.
Welcome to Melissa Fernandez our new Associate Editor for the Journal who will manage French submissions. Melissa is bilingual and a member of the Ordre professionnel des diététistes du Québec. Melissa contributed to international research projects in Barbados and Ghana during her Masters, and worked as a dietitian with First Nations Health Programs in the Yukon before starting her PhD. She is now studying food skills, family meals and diet quality of Canadian parents, and is evaluating a national healthy eating campaign.

Parlons des aliments

Par Dawna Royall M. Sc., R.D., FDC, rédactrice en chef
La conférence commémorative Ryley-Jeffs prononcée par Patricia Chuey lors du congrès 2017 des Diététistes du Canada et présentée dans ce numéro (It’s Rarely Just About the Food, [Souvent, cela va bien au-delà des aliments]) est une histoire inspirante qui se déroule sur près de trois décennies à propos des huit rôles, ou branches de l’arbre de sa carrière, dont celui de conseillère en nutrition, de porte-parole pour les médias, de diététiste de détail, de conceptrice de produits et de mère. Patricia souligne l’importance de la compassion dans notre travail et de créer une culture d’entreprise chaleureuse afin de devenir des leaders créatifs et efficaces dans notre domaine. Sa passion pour les aliments est manifeste, et elle souligne l’importance d’aider les gens à devenir plus sereins au sujet de leur alimentation au quotidien (elle promeut fièrement le principe des 80-20)! J’ai été frappée de voir à quel point le discours de Patricia était en harmonie avec le premier énoncé de positionnement sur l’initiative de la marque « diététiste » lancée lors du congrès. Nous sommes passionnés par le pouvoir des aliments et leur lien avec la santé (http://www.dietitians.ca/brand). Le leadership visionnaire et l’esprit entrepreneurial de Patricia, notre fière lauréate du prix commémoratif Ryley-Jeffs, constituent un exemple de la vision de Violet Ryley et de Kathleen Jeffs. Félicitations Patricia!
Le congrès annuel a également constitué une occasion formidable de présenter les résumés de travaux de recherche et de partage d’expérience. Consultez le présent numéro de la Revue pour lire les résumés de l’événement de recherche en diététique de la FCRD présenté au congrès cette année.
Bienvenue à Melissa Fernandez, la nouvelle rédactrice en chef adjointe de la Revue. Melissa gérera les articles en français. Elle est bilingue et membre de l’Ordre professionnel des diététistes du Québec. Mélissa a contribué à des projets de recherche internationaux à la Barbade et au Ghana pendant sa maitrise, en plus de travailler au First Nations Health Programs au Yukon avant de commencer son doctorat. Ses recherches portent sur les compétences culinaires, les repas pris en famille et la qualité de l’alimentation de parents canadiens, et l’évaluation d’une campagne nationale d’alimentation saine.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 78Number 3September 2017
Pages: 101

History

Version of record online: 11 August 2017

Authors

Affiliations

Dawna Royall MSc, RD, FDC EDITOR

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

View options

PDF

View PDF

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media