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Young adults’ barriers and enablers to healthy eating

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
15 November 2018
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Dawna Royall, MSc, RD, FDC
EDITOR
Young adulthood represents an important lifestyle transition, including greater independence and making decisions that can impact eating patterns and health status over the long term. In the past decade, minimal research has investigated young adults’ food choice motives, which enable and prevent healthy eating [1]. The leading barriers to healthy eating identified by young adults include: gender (male)-based apathy towards diet and health; unhealthy peer and family influences; lower costs, widespread availability, and preferred taste of unhealthy foods; and lack of time and skills to plan, shop, prepare, and cook healthy foods. The decline in home food consumption and time spent preparing foods has been partly attributed to a generational shift whereby these skills are not role modelled at home or learned elsewhere. Vanderlee et al. examined young Canadian adults engagement in grocery shopping and dinner preparation and identified individual characteristics associated with these behaviours. In this cross-sectional study of 16–24 year olds from across Canada, 37% of participants had helped with grocery shopping in the past week and only 11% reported helping with dinner preparation daily. Older age groups (i.e., 22–24 years old), females, and those with higher reported nutrition knowledge had higher engagement in grocery shopping and dinner preparation, although rates were still low. Overall, consumption of vegetables and fruits was low, and meals were frequently eaten away from home; however, greater dinner preparation was associated with healthier eating patterns.
Food skills programs have the potential to improve diet quality, but intervention studies in young adults are in early stages and lack external validity [2]. A pre- and postcourse survey in undergraduate students examined the impact of an “Understanding Foods” course that included hands-on practices of food safety and preparation (Bertrand et al.). Results showed that students reported improved confidence in food skills; however, little difference was reported in students’ food preparation habits. Dietitians have an opportunity to be involved in future work to develop valid and reliable food skills measurement tools and to incorporate results to enable healthier food environments for young adults.

Les obstacles et les facteurs favorables à une saine alimentation chez les jeunes adultes

Le passage à l’étape de jeune adulte constitue une transition importante sur le plan du style de vie marquée par une plus grande indépendance et des décisions qui peuvent avoir une incidence sur les habitudes alimentaires et l’état de santé à long terme. Au cours de la dernière décennie, très peu de recherches se sont penchées sur les motifs derrière les choix alimentaires des jeunes adultes, des choix qui peuvent aider ou nuire à la saine alimentation [1]. Les principaux obstacles à une saine alimentation évoqués par les jeunes adultes sont : une indifférence sexospécifique (chez les hommes) à l’égard de l’alimentation et de la santé; de mauvaises influences par les pairs et la famille; les coûts plus faibles, la large disponibilité et la préférence sur le plan du goût des aliments mauvais pour la santé; et le manque de temps et de compétences pour planifier, acheter, préparer et cuisiner des aliments sains. Le déclin de la consommation d’aliments cuisinés à la maison et du temps consacré à la préparation des repas a en partie été attribué à un changement générationnel selon lequel ces compétences ne sont pas enseignées à la maison ou ailleurs. Vanderlee et coll. ont examiné la participation des jeunes adultes canadiens à l’achat des aliments et à la préparation du souper, et ont relevé des caractéristiques individuelles associées à ces comportements. Dans cette étude transversale regroupant des jeunes de 16 à 24 ans de partout au Canada, 37 % des participants avaient contribué à l’achat des aliments au cours de la semaine précédente, et seulement 11 % ont déclaré contribuer quotidiennement à la préparation du souper. Les groupes plus âgés (p. ex. les 22 à 24 ans), les femmes et les participants ayant déclaré avoir de meilleures connaissances en nutrition s’impliquaient davantage dans l’achat des aliments et la préparation des repas, bien que les taux demeuraient faibles. Globalement, la consommation de légumes et de fruits était faible, et les repas étaient fréquemment consommés à l’extérieur de la maison. Cependant, une plus grande participation à la préparation du souper était associée avec des habitudes alimentaires plus saines.
Les programmes de compétences alimentaires ont le potentiel d’améliorer la qualité de l’alimentation, mais les études d’intervention chez les jeunes adultes en sont à leur début et manquent de validité externe [2]. Un sondage réalisé auprès d’étudiants du premier cycle a examiné l’impact d’un cours sur la compréhension des aliments qui comprenait des exercices pratiques sur la salubrité et la préparation des aliments. Le sondage a été mené avant et après le cours (Bertrand et coll.). Les résultats ont démontré que les étudiants rapportaient avoir une plus grande confiance en leurs compétences alimentaires. Cependant, peu de différences ont été signalées quant aux habitudes de préparation des aliments chez les étudiants. Les diététistes ont la possibilité de s’impliquer dans les futurs travaux de développement d’outils de mesure valides et fiables des compétences alimentaires, et d’intégrer les résultats afin de créer de meilleurs environnements alimentaires pour les jeunes adultes.

References / Références

1
Munt AE, Partridge SR, and Allman-Farinelli M. The barriers and enablers of healthy eating among young adults: a missing piece of the obesity puzzle: A scoping review. Obes Rev. 2017 Jan;18(1):1–17. Epub 2016 Oct 20.
2
Brace AM, De Andrade FC, Finkelstein B. Assessing the effectiveness of nutrition interventions implemented among US college students to promote healthy behaviors: A systematic review. Nutr Health. 2018 Jan 1:260106018785528. [Epub ahead of print]

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 79Number 4December 2018
Pages: 155

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Version of record online: 15 November 2018

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Dawna Royall MSc, RD, FDC EDITOR

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