Celebrating the Impact and Contribution of Dietitians

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
22 March 2024
This year, as we celebrate Nutrition Month and Dietitians Day, we’re encouraged to recognize and take pride in our profession’s contribution to the health and well-being of individuals and communities. I’m incredibly humbled and grateful for the privilege of practising as a Registered Dietitian. During my career, I have had the honour of working at the bed-side, of conducting research, of teaching students, of developing nutrition communication campaigns, and of being the editor of this esteemed Journal.
The Canadian Journal of Dietetics Practice and Research (CJDPR) was established in 1939. While the publication has evolved over the past 85 years, including changing its name from the Canadian Dietetic Association Journal in 1998, our mission to disseminate research conducted by dietitians and to inform the evidence-based practice of dietitians remains the same. This priority is reflected in the authorship of the 7 articles in this Spring Issue, with 12 dietitians listed as authors, 4 as first or senior authors. In addition, several articles shine a spotlight on the crucial role dietitians play in our healthcare system.
Through their systematic review, Hanifi et al aimed to answer the question “Does Dietitian Involvement During Pregnancy Improve Birth Outcomes”? [1] They report that while more research is needed, pregnant people who received dietary advice from a dietitian had a lower prevalence of low birth weight and preterm infants. In another paper, Charpentier et al report the results of their mixed methods evaluation of the Olo prenatal follow-up care programme [2]. They observed that this programme, which provides low-income pregnant people with food vouchers, multivitamin supplements, tools, and counselling by a dietitian, positively impacted nutritional intake.
Also in this issue, Jamieson et al present the results of a survey of dietitians experiences during the COVID-19 pandemic and provide a picture of how our profession responded and adapted to the challenges that occurred during this unprecedented time [3].
An editorial celebrating dietitians would not be complete without acknowledging the members of our Editorial Board for their support and efforts to advance the Journal, and the numerous peer reviewers who graciously provide constructive feedback to improve the quality of papers we publish. It is difficult to imagine the innovations that will occur in scholarly publishing over the next 85 years but my hope is that CJDPR will continue to be an important and relevant source of research by and for dietitians.

Célébrer l’impact et la contribution des diététistes

Cahill Naomi PhD, RD
Society for Implementation Science in Nutrition, Canada
Cette année, pendant les célébrations entourant le Mois de la nutrition et la Journée des diététistes, nous sommes encouragés à reconnaître la contribution de notre profession à la santé et au bien-être des individus et des communautés et à en être fiers. Je suis incroyablement honorée et reconnaissante d’avoir la chance d’être diététiste. Au cours de ma carrière, j’ai eu le privilège de travailler au chevet de patients, de mener des recherches, d’enseigner, de créer des campagnes de communication sur la nutrition et d’être la rédactrice en chef de cette prestigieuse revue.
La Revue canadienne de la pratique et de la recherche en diététique a vu le jour en 1939. Bien que la publication ait évolué en 85 ans, entre autres en changeant de nom en 1998 (elle s’appelait auparavant Journal de l’Association canadienne de diététique), notre mission, qui consiste à diffuser des recherches menées par des diététistes et à orienter la pratique fondée sur des données probantes, demeure la même. Et cette priorité se reflète dans la paternité des 7 articles de ce numéro du printemps, 12 diététistes étant cités comme auteurs, dont 4 comme premiers ou principaux auteurs. De plus, plusieurs articles mettent en lumière le rôle crucial que jouent les diététistes dans notre système de santé.
Dans leur revue systématique, Hanifi et al. ont cherché à répondre à la question « L’intervention des diététistes pendant la grossesse améliore-t-elle l’issue de la grossesse? » [1]. Ils rapportent que, pour les personnes enceintes ayant reçu des conseils nutritionnels d’un ou une diététiste, la prévalence de faible poids à la naissance et de prématurité était moins élevée, bien que des recherches supplémentaires soient nécessaires. Dans un autre article, Charpentier et al. rapportent les résultats de leur évaluation par des méthodes mixtes du programme de suivi prénatal Olo [2]. Ils ont observé que ce programme, qui fournit aux personnes enceintes à faible revenu des coupons alimentaires, des suppléments de multivitamines, des outils et des conseils de diététistes, avait un impact positif sur l’apport nutritionnel.
Toujours dans ce numéro, Jamieson et al. présentent les résultats d’un sondage sur l’expérience des diététistes pendant la pandémie de COVID-19 et explorent comment notre profession a réagi et s’est adaptée aux défis survenus pendant cette période sans précédent [3].
Un éditorial célébrant les diététistes ne serait pas complet si nous omettions de remercier les membres de notre comité de rédaction pour leur soutien et leurs efforts visant à faire progresser la Revue, ainsi que les nombreux pairs-réviseurs, qui fournissent gracieusement des commentaires constructifs afin d’améliorer la qualité des articles que nous publions. Il est difficile d’imaginer les innovations qui émergeront dans le domaine de l’édition scientifique au cours des 85 prochaines années, mais j’espère que la Revue demeurera une source importante et pertinente de recherche par et pour les diététistes.

References/Références

1
Hanifi M, Liu W, Twynstra J, and Seabrook J. Does dietitian involvement during pregnancy improve birth outcomes? A systematic review. Can J Diet Pract Res. e-First.
2
Charpentier N, Dumas A, Morisset A-S, and Fontaine-Bisson B. Evaluation of the Olo prenatal nutrition follow-up care for vulnerable pregnant women. Can J Dietetic Pract Res. e-First.
3
Jamieson JA, Vandenboer E, Anderson B, Lordly D, Macdonald B, and Fox A. Changing roles and responsibilities of dietitians from diverse settings during the first three waves of the COVID-19 pandemic in Nova Scotia. Can J Diet Pract Res.

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 85Number 1March 2024
Pages: 1

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Version of record online: 22 March 2024

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