Nutrition and Learning: An Interdependent Relationship

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
4 October 2024
If you were reading this message with a hard (rather than online) copy of the Fall issue in your hands, you would immediately notice that it is much larger (and heavier) than usual. This is because it includes a special article with more than 400 abstracts accepted for presentation at the 19th International Congress of Nutrition and Dietetics 2024 [1]. What a privilege it was to attend this esteemed event in Toronto in June. What struck me during the Congress, and is further reflected in this collection of abstracts, is the breadth and diversity of the activities in which dietitians engage as part of our work. In these abstracts, you can read about research conducted in the agri-food to the healthcare sector, laboratory studies to systematic reviews, work involving infants to older adults, and authored by dietetic trainees to retirees. The abstracts illustrate the Congresses theme of “Rise to the Challenge” and our collective commitment as dietitians to continuous professional development.
This passion for lifelong learning starts as a child in the classroom. Many studies have demonstrated an association between diet and academic performance and earlier this year, the Federal government announced a new National School Food Program [2]. The announcement stems from years of research and advocacy spearheaded by Canadian dietitians. In this issue, Gupta and colleagues explore caregivers’ perception of attributes important to include in this future School Food Program [3]. A factor analysis of the 510 responses from a survey of caregivers of students attending one of 15 elementary schools in Saskatoon revealed 4 key components of a future program: (i) learning opportunities on growing and preparing food, (ii) offering healthy food following Canada’s Food Guide, (iii) affordability of the meals offered, and (iv) cultural adaptability of the meal program. These findings mirrored the results of study by Ismail et al published in the Fall 2023 issue of the journal [4]. Their focus group discussions with elementary school children in Ontario indicated that children sought greater choice in the food offerings to meet differing needs and preferences. The need for equitable distribution of food across classrooms and individual students was also stressed. Both the articles by Gupta and Ismail underscore the importance of the participation of students, their caregivers, and other key stakeholders such as educators throughout the process of developing and implementing the National School Food Program. We anticipate additional articles on this topic as the long awaited National School Food Program becomes a reality.

Nutrition et apprentissage : une relation d’interdépendance

Naomi Cahill PhD RD
Society for Implementation Science in Nutrition, Canada
Si vous lisiez ce message sur un exemplaire papier (et non en ligne) de ce numéro d’automne, vous remarqueriez immédiatement qu’il est beaucoup plus gros (et plus lourd) qu’à l’habitude. C’est qu’il comprend un article contenant plus de 400 résumés acceptés aux fins de présentation au 19e International Congress of Nutrition and Dietetics 2024 [1]. Ce fut tout un privilège d’assister à cet événement prestigieux tenu à Toronto, en juin. Ce qui m’a frappée pendant le congrès, et qui se reflète dans cette collection de résumés, est l’étendue et la diversité des activités auxquelles prennent part les diététistes dans le cadre de leur travail. Ces résumés, dont les auteurs vont des étudiants en diététique aux retraités, traitent d’une panoplie de sujets. Des exemples sont des recherches menées dans le secteur agroalimentaire et des soins de santé, des études en laboratoire, des revues systématiques et des travaux explorant tous les groupes d’âge, des nourrissons aux aînés. Les résumés illustrent le thème du congrès, « Rise to the Challenge [Relever le défi] », et notre engagement collectif, en tant que diététistes, envers le développement professionnel continu.
Cette passion pour l’apprentissage tout au long de la vie commence dès l’enfance dans une salle de classe. D’ailleurs, de nombreuses études ont démontré l’existence d’un lien entre l’alimentation et les résultats scolaires et, au début de l’année, le gouvernement fédéral a annoncé un nouveau Programme national d’alimentation scolaire [2]. Cette annonce fait suite à des années de recherche et d’efforts de plaidoyer menés par des diététistes au Canada. Dans ce numéro, Gupta et ses collègues explorent la perception des fournisseurs de soins sur les attributs importants à inclure dans ce futur Programme d’alimentation scolaire [3]. À cet égard, une analyse factorielle des 510 réponses obtenues dans le cadre d’un sondage mené auprès de fournisseurs de soins d’élèves fréquentant l’une de quinze écoles primaires de Saskatoon a révélé quatre éléments clés d’un futur programme : (1) occasions d’apprentissage sur la culture et la préparation des aliments, (2) offre d’aliments sains conformes au Guide alimentaire canadien, (3) abordabilité des repas offerts, et (4) adaptabilité culturelle du programme de repas. Ces résultats reflètent ceux de l’étude d’Ismail et al. publiée dans le numéro d’automne 2023 de la Revue [4]. En effet, leurs groupes de discussion avec des élèves d’écoles primaires de l’Ontario ont montré que les enfants souhaitaient une offre plus variée pour répondre à des préférences et besoins différents. La nécessité d’une distribution équitable des aliments entre les classes et les élèves a également été soulignée. Les articles de Gupta et Ismail soulignent tous deux l’importance de la participation des élèves, des personnes qui s’occupent d’eux et d’autres acteurs clés tels que les éducateurs tout au long du processus d’élaboration et de mise en œuvre du Programme national d’alimentation scolaire. Nous prévoyons publier d’autres articles sur ce sujet à mesure que le Programme national d’alimentation scolaire, attendu depuis fort longtemps, prendra vie.

References/Références

1
Abstracts from the 19th International Congress of Nutrition and Dietetics; 2024. Can J Diet Pract Res. 2024;85(3).
2
Prime Minister of Canada Justin Trudeau, A National School Food Program to set kids up for success; April 1 2024 [cited 3 Sept 2024]. Available from: https://www.pm.gc.ca/en/news/news-releases/2024/04/01/national-school-food-program-set-kids-success
3
Gupta SD, Muhajarine N, and Engler-Stringer R. “I Would Have My Children Participate IF …”: Perceptions of Canadian caregivers towards school food programs; 2024. Can J Diet Pract Res. 2024;85(3):1–6.
4
Ismail MR, Gilliland JA, Mathews JI, Beverley J, and Battram DS. Children’s perceptions of the Ontario Student Nutrition Program (OSNP) in Southwestern Ontario, Canada; 2023. Can J Diet Pract Res. 2023;84(3):171–175.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 85Number 3September 2024
Pages: 115

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Version of record online: 4 October 2024

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Naomi Cahill PhD RD
Society for Implementation Science in Nutrition, Canada

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