Mealtimes as Active Processes in Long-term Care Facilities

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
March 2005

Abstract

Mealtimes are central to the nutritional care of residents in long-term care facilities. There has been little Canadian research to guide interdisciplinary practice around mealtimes. This study included a grounded theory approach to explore mealtime experiences of 20 people with dementia living in two long-term care facilities, and the meal-related care they received from registered nurses, health care aides, and dietitians. Theoretical sampling directed the collection and analysis of data from mealtime observations in special care units and key informant interviews with care providers. The constant comparison method was used to analyze and conceptualize the data. A substantive theory emerged with three key themes:
1.
Each mealtime is a unique process embedded within a long-term care facility's environment.
2.
Residents are central to the process through their actions (i.e., arriving, eating, waiting, socializing, leaving, and miscellaneous distracted activities).
3.
Internal (i.e., residents’ characteristics) and external (i.e., co-resident, direct caregiving, indirect caregiving, administrative, and government activities) influences affect residents’ actions at mealtimes.
The theory suggests that optimal mealtime experiences for residents require individualized care that reflects interdisciplinary, multi-level interventions.

Résumé

Les repas sont au coeur des soins nutritionnels des résidents d’établissements de soins de longue durée. Au Canada, peu de recherches peuvent guider la pratique interdisciplinaire relative au moment des repas. Cette étude présente une théorisation ancrée pour explorer les expériences vécues au moment des repas par 20 personnes atteintes de démence vivant dans deux établissements de soins de longue durée ainsi que les soins liés aux repas qu'ils recevaient de la part des infirmières professionnelles, des préposés aux soins de santé et des diététistes. Un échantillonnage théorique a guidé la collecte et l'analyse des données à partir d'observations au moment des repas dans des unités de soins spéciaux et d'entrevues avec des témoins privilégiés: les prestateurs de soins. La méthode de comparaison constante a été utilisée pour analyser et conceptualiser les données. On a obtenu une théorie substantive comprenant trois thèmes clés:
1.
Chaque repas est un processus unique faisant partie intégrante de l'environnement de l’établissement de soins de longue durée.
2.
Les résidents sont au coeur de ce processus par leurs actions (par exemple, leur arrivée, la consommation de leur repas, leur attente, la socialisation, leur départ et diverses activités de divertissement).
3.
Des facteurs internes (par exemple, les caractéristiques des résidents) et externes (par exemple, les corésidents, les soins directs, les soins indirects, les activités administratives et gouvernementales) influencent les actions des résidents au moment des repas.
Selon la théorie, pour que les résidents vivent des expériences optimales au moment des repas, on doit leur prodiguer des soins personnalisés qui reflètent des interventions interdisciplinaires à plusieurs niveaux.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 66Number 1March 2005
Pages: 5 - 11

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Amie J. Gibbs-Ward, RD, MSc
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Heather H. Keller, RD, PhD
Department of Family Relations and Applied Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON

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