Assessing Nutritional Risk of Long-Term Care Residents

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
September 2005

Abstract

The validity was determined for Minimum Data Set (MDS) 2.0 oral/nutrition status (Section K) items, used to identify long-term care residents at nutritional risk. A registered dietitian assessed 128 long-term care residents using standardized procedures, and used clinical judgment to provide a nutritional risk rating. Registered nursing staff completed the MDS assessments. Bivariate tests of association were used to assess the relationship between the dietitian rating and each Section K item. The sensitivity (Se) and specificity (Sp) of specific and combinations of variables were also determined. The MDS variables of dietary prescription (diet rx), supplement use, and swallowing problems were significantly associated with nutritional risk rating. Body mass index (BMI), calculated from MDS data, also was significantly associated with nutritional risk rating. The MDS trigger system, however, had poor Se and Sp. The best combination of variables included the presence of one or more of diet rx, supplement use, swallowing problem, or BMI <24 kg/m2 (Se=0.81, Sp=0.50). Although Section K items are associated with nutritional risk, Se and Sp analyses suggest that these items and this section require further refinement and validation before use as part of a referral mechanism.

Résumé

On a déterminé la validité des items relatifs à l’état nutritionnel (section K) de l'ensemble minimal de données (Minimum Data Set – MDS 2.0) utilisé pour repérer les résidents d’établissements de soins de longue durée à risque nutritionnel. Une diététiste professionnelle a évalué 128 résidents à l'aide de méthodes normalisées et a utilisé un jugement clinique pour fournir une évaluation du risque nutritionnel. Des infirmières professionnelles ont aussi effectué les évaluations à l'aide du MDS. Des tests d'association bivariés ont été utilisés pour évaluer la relation entre l’évaluation de la diététiste et chaque item de la section K. La sensibilité (Se) et la spécificité (Sp) de chacune des variables et des combinaisons de variables ont également été déterminées. Les variables du MDS relatives à la prescription diététique, à l'usage de suppléments et aux problèmes de déglutition ont été associées significativement au risque nutritionnel. L'indice de masse corporelle (IMC), calculé à partir des données du MDS, était également associé significativement au risque nutritionnel. Le système de signaux d'alarme du MDS présentait toutefois de faibles Se et Sp. La meilleure combinaison de variables s'est avérée la présence de l'un ou de plusieurs des éléments suivants : prescription diététique, usage de suppléments, problème de déglutition ou IMC<24 kg/m2 (Se=0,81, Sp=0,50). Bien que les items de la section K soient associés au risque nutritionnel, les analyses de Se et de Sp incitent à penser que ces items et cette section doivent être raffinés et validés avant d’être utilisés comme étape d'un processus de consultation.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 66Number 3September 2005
Pages: 155 - 161

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Jennifer J. Bowman, MSc, RD
Department of Family Relations and Applied Human Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON
Heather H. Keller, PhD, RD
Department of Family Relations and Applied Human Nutrition, University of Guelph, Guelph, ON

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