The Challenge of Skill Transfer: Dietitian Perspectives

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
15 May 2008

Abstract

Purpose: The notion of transferable skills is part of the comprehensive education model for dietetic practice. Dietitians’ perspectives were collected to determine their understanding of the concept and which dietetic skills they considered transferable in long-term and acute care environments.
Methods: The study included a purposive sample of 14 dietitians representing long-term and acute care internship training and employment. The dietitians completed a questionnaire and were interviewed.
Results: All respondents demonstrated an understanding of the concept of transferability of skills. Results indicated that the majority believed dietetic entry-level competencies could be achieved in both long-term and acute care environments. While the majority believed competencies could be transferred from one environment to another, issues were raised about transfer from long-term care to acute care. These issues included limited client communication, fewer resources, and less opportunity for exposure to skill areas. Interpretation of the term “skill,” one-way transferability, and level of competence required for the particular working environment emerged as challenges to operationalization of the concept.
Conclusions: Transferability of skills within dietetic practice requires further investigation if it is to be fully understood and used to its full potential.

Résumé

Objectif: Le concept de compétences transférables fait partie du modèle global de formation à la pratique diététique. Les commentaires des diététistes ont été recueillis pour déterminer leur compréhension du concept et les compétences qu’ils considèrent transférables dans des environnements de soins de courte et de longue durée.
Méthodes: L’étude a rassemblé un échantillon intentionnel de 14 diététistes représentatifs de la pratique et de la formation des internes en milieux de soins de courte et de longue durée. Les diététistes ont rempli un questionnaire et ont été interviewés.
Résultats: Tous les répondants ont démontré une compréhension du concept de transférabilité des compétences. La majorité estimait que les compétences de niveau débutant en diététique peuvent être acquises dans des environnements de soins tant de courte que de longue durée. Même si la majorité croyait que les compétences pouvaient être transférées d’un environnement à l’autre, des questions ont été soulevées quant au transfert des compétences liées aux soins de longue durée aux soins de courte durée, notamment sur le peu de communication avec le client, les ressources restreintes et la faible exposition aux domaines de compétence. L’interprétation du terme «compétence», la transférabilité unidirectionnelle et le niveau de compétence requis pour un environnement de travail particulier sont ressortis comme des défis à la mise en pratique du concept.
Conclusions: La transférabilité des compétences dans la pratique diététique demande plus de recherches pour être pleinement comprise et utilisée à son plein potentiel.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 69Number 2July 2008
Pages: 106 - 108

History

Version of record online: 15 May 2008

Authors

Affiliations

Daphne Lordly, MA, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS

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