Dietary Assessment and Self-monitoring: With Nutrition Applications for Mobile Devices

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
17 August 2012

Abstract

Nutrition applications for mobile devices (e.g., personal digital assistants, smartphones) are becoming increasingly accessible and can assist with the difficult task of intake recording for dietary assessment and self-monitoring. This review is a compilation and discussion of research on this tool for dietary intake documentation in healthy populations and those trying to lose weight. The purpose is to compare this tool with conventional methods (e.g., 24-hour recall interviews, paperbased food records). Research databases were searched from January 2000 to April 2011, with the following criteria: healthy or weight loss populations, use of a mobile device nutrition application, and inclusion of at least one of three measures, which were the ability to capture dietary intake in comparison with conventional methods, dietary self-monitoring adherence, and changes in anthropometrics and/or dietary intake. Eighteen studies are discussed. Two application categories were identified: those with which users select food and portion size from databases and those with which users photograph their food. Overall, positive feedback was reported with applications. Both application types had moderate to good correlations for assessing energy and nutrient intakes in comparison with conventional methods. For self-monitoring, applications versus conventional techniques (often paper records) frequently resulted in better self-monitoring adherence, and changes in dietary intake and/or anthropometrics. Nutrition applications for mobile devices have an exciting potential for use in dietetic practice.

Résumé

Les applications relatives à la nutrition pour les appareils mobiles (p. ex. les assistants numériques et les téléphones intelligents) sont de plus en plus accessibles et peuvent faciliter la difficile tâche des gens qui désirent enregistrer leur apport alimentaire afin de l’évaluer ou d’effectuer de l’autosurveillance. Cette revue est une compilation et une discussion sur la recherche sur ces outils pour la documentation de l’apport alimentaire chez les populations en santé et celles qui tentent de perdre du poids. L’objectif était de comparer cet outil aux méthodes traditionnelles (p. ex. les entrevues de rappel alimentaire de 24 heures et les journaux alimentaires papier). Des bases de données de recherche ont été consultées afin de trouver des études publiées entre janvier 2000 et avril 2011 et correspondant aux critères suivants : populations en santé ou qui tentent de perdre du poids, utilisation d’une application relative à la nutrition sur un appareil mobile, et inclusion d’au moins l’une de trois mesures, à savoir la capacité d’enregistrer l’apport alimentaire comparativement aux méthodes traditionnelles, l’adhésion à l’autosurveillance de l’alimentation, et les changements sur le plan des mesures anthropométriques et/ou de l’apport alimentaire. La discussion porte sur 18 études. Deux catégories d’applications ont été identifiées : celles qui permettent aux utilisateurs de choisir des aliments et la taille des portions à partir d’une base de données et celles où les gens photographient leurs aliments. Globalement, les applications ont généré une rétroaction positive. Les deux types d’applications présentaient des corrélations allant de modérées à bonnes pour ce qui est de l’évaluation des apports en énergie et en nutriments comparativement aux méthodes traditionnelles. En ce qui concerne l’autosurveillance, les applications, comparativement aux méthodes traditionnelles (souvent un journal papier), engendraient fréquemment une meilleure adhésion à l’autosurveillance et des changements sur le plan de l’apport alimentaire et/ou des mesures anthropométriques. Les applications relatives à la nutrition pour les appareils mobiles présentent un excellent potentiel pour une utilisation dans la pratique de la diététique.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 73Number 3September 2012
Pages: e253 - e260

History

Version of record online: 17 August 2012

Authors

Affiliations

Jessica R. L. Lieffers, MSc, RD
School of Public Health and Health Systems, University of Waterloo, Waterloo, ON
Rhona M. Hanning, PhD, RD, FDC
School of Public Health and Health Systems, University of Waterloo, Waterloo, ON

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1. Evaluation of the Diet Tracking Smartphone Application Keenoa™: A Qualitative Analysis

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