Dietary reference intakes: A comparison with the Nova Scotia Nutrition Survey

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2002

Abstract

The purpose of this study was to compare the newly released dietary reference intakes with the 1990 Nova Scotia Nutrition Survey and identify characteristics that influence compatibility with these new recommendations. For each of 17 nutrient recommendations, we calculated the proportion of participants who consumed intakes within the recommended range. We constructed a score reflecting overall compatibility between the new recommendations and the Nova Scotia Nutrition Survey data. Using this score as the dependent variable, we conducted multivariate regression analysis to evaluate the importance of demographic and behavioural factors for compatibility with the dietary reference intakes. Results indicate that compatibility with the dietary reference intakes was poor among Nova Scotians, particularly for magnesium, vitamins C and E, and macronutrients. Compatibility was lower among females than among males, and differed independently by age, body mass index, socioeconomic factors, smoking status, and alcohol consumption. Dietary intervention is needed in Nova Scotia. Reduced fat intake and increased intake of specific vitamins should be promoted. We recommend that nutrition education campaigns coinciding with the introduction of the dietary reference intakes in Nova Scotia target younger people, those of lower socioeconomic background, smokers, and those who are obese.

Résumé

Cette étude avait pour but de comparer les apports nutritionnels de référence récemment publiés aux résultats de l'enquête nutritionnelle menée en Nouvelle-Écosse en 1990 et de déterminer les caractéristiques qui influencent la compatibilité avec ces nouvelles recommandations. Pour chacune des 17 recommandations nutritionnelles, nous avons calculé la proportion de participants dont les apports se trouvaient à l'intérieur des valeurs extrêmes des recommandations. Nous avons élaboré un score reflétant la compatibilité globale entre les nouvelles recommandations et les données de l'enquête nutritionnelle de la Nouvelle-Écosse. En utilisant ce score comme variable dépendante, nous avons mené une analyse de régression multivariée pour évaluer l'importance des facteurs démographiques et comportementaux pour la compatibilité avec les apports nutritionnels de référence. Les résultats révèlent que cette compatibilité est faible chez les Néo-Écossais, en particulier pour le magnésium, les vitamines C et E ainsi que les macronutriments. La compatibilité était plus faible chez les femmes que chez les hommes et différait indépendamment de l’âge, de l'indice de masse corporelle, des facteurs socioéconomiques, du tabagisme et de la consommation d'alcool. Une intervention diététique est nécessaire en Nouvelle-Écosse. Il faudrait promouvoir une diminution de l'apport en matières grasses et une augmentation de l'apport en certaines vitamines. Nous recommandons que des campagnes d’éducation en nutrition coïncidant avec la publication des apports nutritionnels de référence en Nouvelle-Écosse ciblent les jeunes, les personnes de milieux socioéconomiques défavorisés, les fumeurs et les personnes obèses.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 63Number 4December 2002
Pages: 176 - 183

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Angela L. Fitzgerald, PDt, MSc
Department of Community Health & Epidemiology, Faculty of Medicine, Dalhousie University, Halifax, NS
David R. Maclean, MD
Institute for Health Research and Education, Simon Fraser University, Burnaby, BC
Paul J. Veugelers, PhD
Department of Community Health & Epidemiology, Faculty of Medicine, Dalhousie University, Halifax, NS

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