Estimated Absorbable Iron Intakes In Quebec Adults

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2002

Abstract

In the last 30 years, the prevalence of low dietary iron intake has increased, partly because North Americans have been encouraged to choose lower fat foods, including leaner meats. As a result, there has been a decrease in red meat consumption. The objective of this study was to estimate absorbable iron intakes of a representative sample of the Quebec adult population and to compare these results with the new North American recommendations for iron. Dietary intakes were obtained by 24-hour recall and absorbable iron intakes were estimated using Monsen & coworker's model. While 18.9 % and 2.5% of women and men respectively had an iron intake below the estimated average requirement (EAR), 66.2 % and 25.6% had an estimated available iron intake below the recommended level for absorbed iron. Beef consumption had the strongest association with estimated absorbable iron, followed by vegetables. Subjects with a high education level consumed significantly less meat, beef and heme iron than subjects whose education level was low or moderate. These results indicate that there is a need for improving iron intake in the Quebec adult population.

Résumé

Les 30 dernières années ont vu s'accroître la prévalence d'un apport faible en fer dans l'alimentation, en partie parce qu'on a incité les Nord-Américains à choisir des aliments à teneur plus faible en matières grasses, notamment des viandes maigres. Comme résultat, on constate une diminution de la consommation de viandes rouges. L'objectif de cette étude était d'estimer les apports en fer absorbable dans un échantillon représentatif de la population adulte du Québec et de comparer ces résultats aux nouvelles recommandations nord-américaines pour l'apport en fer. Les apports alimentaires ont été obtenus par un rappel de 24 heures et les apports en fer absorbable ont été estimés à l'aide du modèle de Monsen et collaborateurs. Bien que 18,9 % et 2,5 % des femmes et des hommes respectivement aient eu un apport en fer inférieur au Besoin moyen estimé (BME), 66,2 % et 25,6 % respectivement affichaient un apport estimé en fer absorbable inférieur au niveau recommandé pour le fer absorbé. La consommation de boeuf présente la plus forte association avec le fer absorbable estimé, suivie par les légumes. Les sujets ayant un haut niveau de scolarité consomment significativement moins de viande, de boeuf et de fer hémique que les sujets dont le niveau de scolarité est faible ou modéré. Ces résultats révèlent le besoin d'améliorer l'apport en fer dans la population adulte du Québec.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 63Number 4December 2002
Pages: 184 - 191

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Dominique Tessier, MSc, RD
Crystaal Company, Mississauga, ON
Huguette Turgeon O'brien, PhD, RD
Département des Sciences des aliments et de nutrition, Pavillon Comtois, Université Laval, Sainte-Foy, QC
John Zee, PhD
Département des Sciences des aliments et de nutrition, Pavillon Comtois, Université Laval, Sainte-Foy, QC
Johanne Marin, MSc
Département des Sciences des aliments et de nutrition, Pavillon Comtois, Université Laval, Sainte-Foy, QC
Karine Tremblay, MSc, RD
Hoffmann-LaRoche Limited, Mississauga, ON
Thérèse Desrosiers, PhD, RD
Département des Sciences des aliments et de nutrition, Pavillon Comtois, Université Laval, Sainte-Foy, QC

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