Diet Quality Among Older Quebecers As Assessed By Simple Indicators

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2003

Abstract

To determine whether older Quebecers are eating adequately and whether summary scores represent diet quality, a representative subset of participants aged 55 to 74 (weighted n=460, 47% male) was studied from the 1990 Enquête québécoise sur la nutrition dataset. Participants’ diet quality was scored from adjusted 24-hour recalls. Foods were coded into Canada's Food Guide to Healthy Eating food groups. Usual Dietary Adequacy Score (maximum=18) and Dietary Diversity Score (maximum=4) were calculated from adjusted food guide portions and validated internally in relation to achievement of nutrient recommendations using correlation analysis. Average usual Dietary Adequacy Score (mean ± standard error) was 14.96 ± 0.15 (men) and 13.72 ± 0.15 (women). Only 7% of men and 1% of women achieved the maximum usual score. Fortyfour percent of men and 45% of women scored a usual Dietary Diversity Score of 3, and 55% of men and 50% of women achieved 4. Thus, approximately half of older Quebecers showed inadequate dietary variety, and consumed fewer than the minimum recommended number of servings from certain food groups. Summary diet quality indicators are useful for tracking diet quality, and provide critical data for planning nutrition education programs targeting older persons.

Résumé

Afin de déterminer si les Québécois âgés s'alimentent adéquatement et si des scores simples reflètent la qualité de l'alimentation, un sous-ensemble représentatif de participants âgés de 55 à 74 ans (n pondéré=460, 47 % d'hommes) a été étudié à partir des données de l'Enquête québécoise sur la nutrition de 1990. La qualité de l'alimentation des participants a été notée à partir des rappels de 24 heures ajustés. Les aliments ont été codés selon les groupes d'aliments du Guide alimentaire canadien pour manger sainement. Le Usual Dietary Adequacy Score (Indice de qualité alimentaire usuel) (maximum=18) et le Dietary Diversity Score (Indice de diversité alimentaire usuel) (maximum=4) ont été calculés à partir des portions ajustées du Guide alimentaire et validés en relation avec le degré d'atteinte des recommandations nutritionnelles à l'aide d'une analyse de corrélation. Le Usual Dietary Adequacy Score moyen (moyenne ± écart-type) se chiffrait à 14,96 ± 0,15 (hommes) et à 13,72 ± 0,15 (femmes). Seuls 7 % des hommes et 1 % des femmes ont atteint le score usuel maximum. Au total, 44 % des hommes et 45 % des femmes ont atteint un Dietary Diversity Score usuel moyen de 3, et 55 % des hommes et 50 % des femmes ont atteint 4. Ainsi, environ la moitié des Québécois âgés ont une alimentation insuffisamment variée, et consomment moins de portions que le minimum recommandé pour certains groupes d'aliments. Les indicateurs simples de la qualité de l'alimentation sont utiles pour déceler la qualité de l'alimentation et fournissent des données essentielles dans la planification de programmes d’éducation en nutrition destinés aux personnes âgées.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 64Number 4December 2003
Pages: 174 - 180

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Bryna Shatenstein, PhD, PDt
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, and Département de nutrition, Université de Montréal, Montréal, QC
Sylvie Nadon, MSc, Dtp
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, QC
Guylaine Ferland, PhD
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, and Département de nutrition, Université de Montréal, Montréal, QC

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