Diet, Obesity and Education in Three Age Groups of Saskatchewan Women

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2003

Abstract

Research on relationships between socioeconomic status and Canadians’ diet is limited. The current study investigated differences by education in dietary variables shown to be related to obesity; it included three age groups of Saskatchewan women who participated in the 1992 to 1993 Heart Health Intervention Evaluation baseline study. Multistage sampling was used to select randomly from the Saskatchewan Health Insurance Registration File. The overall response rate was 42.6%; a sample representative of the general Saskatchewan population was obtained. Three-day estimated food records and demographic information from 396 women aged 18 to 74 years were subdivided into three age categories: 18 to 34 years, 35 to 54 years, and 55 to 74 years. For the 18- to 34-year group, obesity was significantly more prevalent with lower education; trends were similar for the older age groups. Under-reporting of energy intake (indicated by an energy intake:basal metabolic rate ratio of <1.1) was related to obesity but not to education. The greatest differences in diet between educational groups were observed in the 18- to 34-year group; fewer differences existed in the 35- to 54-year group, and none in the 55- to 74-year group. Health promotion efforts need to be targeted appropriately, and based on differences in dietary intakes by socioeconomic group. Research should help promote an understanding of the reasons for differences in diet by socioeconomic status.

Résumé

Peu de recherche a été menée sur les relations entre la condition socioéconomique et l'alimentation des Canadiens. La présente étude explore les différences, selon le niveau de scolarité, dans les variables diététiques liées à l'obésité; elle fait intervenir des femmes de la Saskatchewan de trois groupes d’âge qui ont participé en 1992 et 1993 à l’étude de base de la Heart Health Intervention Evaluation. Un échantillonnage à plusieurs degrés a été utilisé pour sélectionner les sujets au hasard dans le fichier d'assurance santé de la Saskatchewan. Le taux de réponse global se chiffrait à 42,6%; l’échantillon était représentatif de la population de la Saskatchewan. L'information a été recueillie au moyen de relevés alimentaires estimés de trois jours et de renseignements démographiques auprès de 396 femmes de 18 à 74 ans réparties en trois catégories d’âge: 18 à 34 ans, 35 à 54 ans et 55 à 74 ans. Dans le groupe de 18 à 34 ans, la prévalence de l'obésité était significativement plus élevée avec un faible niveau de scolarité; les tendances étaient semblables chez les groupes plus âgés. La sous-estimation de l'apport en énergie (indiquée par un ratio apport en énergie: taux du métabolisme basal <1,1) était associée à l'obésité mais pas au niveau de scolarité. Les plus grandes différences dans l'alimentation selon le niveau de scolarité ont été observées dans le groupe de 18 à 34 ans; les différences étaient moins marquées chez le groupe de 35 à 54 ans et aucune différence n'a été notée chez le groupe de 55 à 74 ans. Les efforts de promotion de la santé doivent être ciblés adéquatement et basés sur les différences dans l'apport alimentaire selon le groupe socioéconomique. La recherche devrait aider à expliquer les différences dans l'alimentation selon la condition socioéconomique.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 64Number 4December 2003
Pages: 181 - 188

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Kristyn D. Hall, MSc, RD
College of Pharmacy and Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Alison M. Stephen, PhD
College of Pharmacy and Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Bruce A. Reeder, MD
Department of Community Health & Epidemiology, College of Medicine, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Nazeem Muhajarine, PhD
Department of Community Health & Epidemiology, College of Medicine, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK
Gail Lasiuk, BSc
College of Nursing, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK

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