Development and Validation of a Food Frequency Questionnaire

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
July 2005

Abstract

Regular diet monitoring requires a tool validated in the target population. A 73-item, semiquantitative, self-administered food frequency questionnaire (FFQ), was adapted in French and English from the Block National Cancer Institute Health Habits and History Questionnaire. The FFQ was used to capture usual long-term food consumption among adults living in Quebec. A representative sample of adults aged 18 to 82 (57% female) was recruited by random digit dialling in the Montreal region. Approximately 64% of recruits completed and returned the instrument by mail (n=248). The FFQ was validated in a subsample (n=94, 61% female) using four nonconsecutive food records (FRs). Median energy intakes (in kcal) for men and women, respectively, were FFQ (total sample) 2,112 and 1,823, FFQ (subsample) 2,137 and 1,752, and FR (subsample) 2,510 and 1,830. Spearman correlation analyses between FFQ and FR nutrients were positive (with r ranging from 0.32 for folate to 0.58 for saturated fatty acids) and statistically significant (p<0.001), with better results among women. On average, cross-classification of energy and 24 nutrients from the FFQ and means of four FRs placed 39% into identical quartiles and 78% into identical and contiguous quartiles, with only 4% frankly misclassified. These results suggest that the FFQ is a relatively valid instrument for determining usual diet in Quebec adults.

Résumé

La surveillance diététique régulière exige l'utilisation d'un outil validé auprès de la population cible. Un questionnaire de fréquence alimentaire (QFA) semi-quantitatif, auto-administré, comportant 73 éléments a été adapté en anglais et en français à partir du Block National Cancer Institute Health Habits and History Questionnaire. Le QFA a été utilisé pour connaître la consommation alimentaire habituelle à long terme d'adultes vivant au Québec. Un échantillon représentatif d'adultes de 18 à 82 ans (57 % de femmes) a été constitué par une enquête téléphonique au hasard menée dans la région de Montréal. Environ 64 % des répondants ont rempli le questionnaire et l'ont retourné par la poste (n=248). Le QFA a été validé dans un sous-échantillon (n=94, 61 % de femmes) à l'aide de quatre relevés alimentaires non consécutifs (RA). Les apports médians en énergie (en kcal) pour les hommes et les femmes respectivement se chiffraient à 2 112 et 1 823 (QFA, échantillon total), à 2 137 et 1 752 (QFA, sous-échantillon) et à 2 510 et 1 830 (RA, sous-échantillon). Les analyses de corrélation de Spearman entre les nutriments du QFA et des RA étaient positives (r variant de 0,32 pour le folate à 0,58 pour les acides gras saturés) et statistiquement significatives (p<0,001); ce sont les femmes qui ont obtenu les meilleurs résultats. En moyenne, le classement croisé de l’énergie et de 24 nutriments provenant du QFA et des moyennes des quatre RA a permis de classer 39 % des participants dans des quartiles identiques et 78 % dans des quartiles identiques et contigus; 4 % seulement se trouvaient carrément mal classés. Ces résultats portent à croire que le QFA est un outil relativement valide pour déterminer l'alimentation usuelle de Québécois adultes.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 66Number 2July 2005
Pages: 67 - 75

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Bryna Shatenstein, PhD, PDt
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, and Département de nutrition, Université de Montréal, Montréal, PQ
Sylvie Nadon, MSc, Dtp
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal
Catherine Godin, MSc, PDt
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal
Guylaine Ferland, PhD
Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, and Département de nutrition, Université de Montréal, Montréal, PQ

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1. Feasibility and Tolerability of Daily Pulse Consumption in Individuals with Peripheral Artery Disease

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