Food Choice Motives and the Importance of Family Meals Among Immigrant Mothers

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
July 2005

Abstract

To determine the health and social benefits of the family mealtime, we examined the contribution of immigrant mothers’ food motives to the importance placed on family meals, and cultural differences in mothers’ food motives and the importance ascribed to family meals. Data were taken from a study on food choice factors among ten- to 12-year-old children from three cultural communities in Montreal. A 24-item, self-administered questionnaire was used to explore food choice motives. Each mother was also asked how important it was for her family to take the time to eat together, and if the child enjoyed sharing meals with his or her family. In all, 209 of the 653 questionnaires distributed were valid; 68 were from Haitian, 75 from Portuguese, and 66 from Vietnamese mothers. Five factors emerging from factor analyses explained 61.67% of the variance. Analysis of variance indicated significant differences between mothers’ countries of origin for the importance placed on health, pleasure, familiarity, and ingredient properties (p<0.005). Among Haitian and Portuguese mothers, health motivations emerged as the only significant predictor of the importance given to family meals, whereas for Vietnamese mothers, both health and eating familiar foods were predictors (p<0.05).

Résumé

Pour déterminer les bienfaits des repas en famille tant sur le plan de la santé que sur le plan social, nous avons examiné la contribution des motivations alimentaires des mères immigrantes à l'importance accordée aux repas pris en famille, ainsi que les différences culturelles entre les motivations alimentaires des mères et l'importance accordée aux repas pris en famille. Les données ont été recueillies lors d'une étude sur les facteurs de choix alimentaires menée auprès d'enfants de 10 à 12 ans issus de trois communautés culturelles de Montréal. Un questionnaire auto-administré comportant 24 éléments a été utilisé pour explorer les motivations de choix alimentaires. On a également demandé à chaque mère dans quelle mesure prendre du temps pour manger ensemble était important pour sa famille et si l'enfant aimait partager les repas avec sa famille. En tout, 209 des 653 questionnaires distribués étaient valides; 68 ont été remplis par des mères haïtiennes, 75 par des mères portugaises et 66 par des mères vietnamiennes. Cinq facteurs associés à l'analyse factorielle expliquaient 61,67 % de la variance. L'analyse de variance a montré des différences significatives entre les pays d'origine des mères quant à l'importance accordée à la santé, au plaisir, aux aliments familiers et aux propriétés des ingrédients (p<0,005). Parmi les mères haïtiennes et portugaises, les motivations liées à la santé sont ressorties comme étant le seul facteur significatif pouvant prédire l'importance accordée aux repas pris en famille, tandis que chez les mères vietnamiennes, tant la santé que le fait de consommer des aliments familiers étaient des facteurs de prédiction (p<0,05).

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 66Number 2July 2005
Pages: 77 - 82

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

Marie Marquis, PhD, PDt
Université de Montréal, Faculté de médecine, Département de nutrition, Montréal, QC
Bryna Shatenstein, PhD, PDt
Université de Montréal, Faculté de médecine, Département de nutrition, Centre de recherche, Institut universitaire de gériatrie de Montréal, Montréal, QC

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1. Food Experiences and Dietary Patterns of International Students at a Canadian University
2. Acculturation and Dietary Acculturation among Arab Muslim Immigrants in Canada

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