Dietary Practices of Women Diagnosed with Environmental Sensitivity

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
December 2005

Abstract

Purpose: Food avoidance is central to the treatment of environmental sensitivity (ES), a chronic, often debilitating, multisystem disorder characterized by adverse reactions to non-noxious levels of environmental substances. Because prolonged food avoidance could impact nutritional health, the purpose of this research was to assess adequacy and quality of diets consumed by women diagnosed with ES.
Methods: Twelve women aged 37 to 50 recruited from the Nova Scotia Environmental Health Clinic completed a fourday food record during the spring and summer of 1998.
Results: When adequacy of nutrient intake was assessed by comparison to the Estimated Average Requirement, the most limited nutrients in the diet were folate, vitamin B6, vitamin B12, and magnesium. Only one woman exceeded the Adequate Intake for calcium. When diet quality was assessed using the Healthy Eating Index, the majority of women (75%) scored in the “needs improvement” category; intake of milk and dietary variety scored the lowest. Women consumed very few servings from “other foods”, defined in the food guide as foods containing mostly sugar and mostly fat.
Conclusions: The results of this study suggest that women diagnosed with ES would benefit from counselling on ways to increase dietary variety, which would lead to improved nutrient intake, and ways to increase calcium intake.

Résumé

Objectif: Éviter certains aliments est primordial dans le traitement de la sensibilité environnementale (SE), trouble multiviscéral chronique, souvent débilitant, caractérisé par des réactions négatives à des niveaux non nocifs de substances environnementales. Étant donné que cette exclusion peut exercer des effets sur la santé nutritionnelle, l’objectif de cette recherche était d’évaluer la conformité et la qualité de l’alimentation chez des femmes diagnostiquées comme souffrant de SE.
Méthodes: Douze femmes de 37 à 50 ans recrutées par la Nova Scotia Environmental Health Clinic ont rempli un relevé alimentaire de quatre jours au cours du printemps et de l’automne.
Résultats: Lorsque la conformité de l’apport nutritionnel a été évaluée par rapport aux Besoins estimés moyens, les nutriments les plus limités étaient le folate, la vitamine B6, la vitamine B12 et le magnésium. Une femme seulement excédait l’apport adéquat en calcium. Lorsque la qualité de l’alimentation a été évaluée à l’aide du Healthy Eating Index, la majorité des femmes (75 %) se rangeaient dans la catégorie « besoin d’amélioration »; la consommation de lait et la variété ont obtenu les notes les plus faibles. Les femmes consommaient très peu de portions d’« autres aliments », définis dans le guide alimentaire comme étant des aliments renfermant surtout du sucre et des matières grasses.
Conclusions: Les résultats de cette étude portent à croire que les femmes diagnostiquées comme souffrant de SE bénéficieraient de conseils sur les moyens d’accroître la variété de leur alimentation – ce qui améliorerait leur apport nutritionnel – et sur les moyens d’augmenter leur apport en calcium.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 66Number 4December 2005
Pages: 256 - 259

History

Version of record online: 12 Février 2007

Authors

Affiliations

N. Theresa Glanville, PhD, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS
P. Elizabeth Crawley, MAHE, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS

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