Diet Quality of Atlantic Families Headed by Single Mothers

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
12 February 2007

Abstract

Purpose: As part of a larger study on food insecurity and dietary adequacy of low-income lone mothers and their children in Atlantic Canada, we examined diet quality among household members.
Methods: Network sampling for ‘difficult to sample’ populations was used to identify mothers living below the poverty line and alone with at least two children under age 14. Trained dietitians administered 24-hour dietary recalls weekly for one month to mothers on the dietary intake of themselves and their children. We calculated Healthy Eating Index category scores for eligible mothers (129) and children (303) using Canada’s Food Guide to Healthy Eating and the Nutrition Recommendations for Canadians.
Results: Diet quality of low-income lone mothers was poor (35.5%) or in need of improvement (64.5%), with no mother having a good diet. The diet quality of children varied by age, with 22.7% of children aged one to three having a good diet or needing improvement (74.6%), 2.1% of children aged four to eight and no child aged nine to 14 having a good diet, while the diets of about 85% of older children in both age categories needed improvement.
Conclusions: Younger children seem to be protected from poor quality diets in households with limited resources to acquire food.

Résumé

Objectif: Dans le cadre d’une étude plus vaste menée dans les provinces de l’Atlantique sur l’insécurité alimentaire et la qualité de l’alimentation de mères à faible revenu vivant seules et de leurs enfants, nous avons examiné la qualité de l’alimentation des membres des ménages.
Méthodes: L’échantillonnage par réseaux pour les populations « difficiles à échantillonner » a été utilisé pour repérer les mères vivant sous le seuil de pauvreté et seules avec au moins deux enfants de moins de 14 ans. Des diététistes qualifiées ont recueilli des rappels alimentaires de 24 heures chaque semaine pendant un mois auprès des mères pour connaître leur apport alimentaire et celui de leurs enfants. À l’aide du Guide alimentaire canadien pour manger sainement et des Recommandations sur la nutrition pour les Canadiens, nous avons calculé les notes de l’Indice de saine alimentation par catégories pour les mères (129) et les enfants (303) admissibles.
Résultats: La qualité de l’alimentation des mères à faible revenu vivant seules était faible (35,5 %) ou demandait de l’amélioration (64,5 %); aucune mère n’avait une bonne alimentation. La qualité de l’alimentation des enfants variait avec l’âge : 22,7 % des enfants de 1 à 3 ans avaient une bonne alimentation ou leur alimentation demandait de l’amélioration (74,6 %), 2,1 % des enfants de 4 à 8 ans et aucun enfant de 9 à 14 ans n’avaient une bonne alimentation, tandis que l’alimentation d’environ 85 % des enfants plus âgés dans ces deux catégories d’âge demandait de l’amélioration.
Conclusions: Les jeunes enfants semblent protégés contre une alimentation de mauvaise qualité dans les ménages dont les ressources pour l’achat des aliments sont restreintes.

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Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 67Number 1March 2006
Pages: 28 - 35

History

Version of record online: 12 February 2007

Authors

Affiliations

N. Theresa Glanville, MS, PhD, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University
Lynn Mcintyre, MD, MHSc, FRCPC
Faculty of Health Professions, Dalhousie University, Halifax, NS

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